Zuzana Vajayová Rôzne

Polsanci MsZ neschválili zrušenie 4-zastávkového lístka na MHD

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) neschálili návrh na zrušenie takzvaného 4-zastávkového lístka na MHD za 40 centov.

Návrh predložil MsZ generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice Zdeněk Schraml. Argumentoval najmä tým, že posledná zmena tarify v MHD bola vykonaná ešte júli roku 2007. „Navrhovanou zmenou chceme dosiahnuť zamedzenie špekulácií cestujúcich pri používaní jednorazových cestovných lístkov a ich nasmerovania, aby sa vo zvýšenej miere orientovali na predplatné cestovné lístky,“ uviedol Schraml v dôvodovej správe. Dodal, že tento cestovný lístok bol zavedený ako alternatíva k desaťminútovému časovému lístku a dnes už stratil ekonomické opodstatnenie. Podľa neho dochádza k nerušeniu proporcionality pri cestovaní, keď tam, kde sú zastávky zhustené prejde cestujúci na štyroch zastávkach maximálne dva kilometre, inde, najmä pri linkách do vzdialenejších mestských častí precestuje aj viac ako desať kilometrov. „Ponechanie 4-zastávkového lístka v platnosti znemožňuje zavádzanie zrýchlených spojov a tak vytváranie atraktívnejšej MHD pre cestujúcich,“ pokračuje dôvodová správa.

Na návrh poslankyne Márie Gamcovej schválilo zastupiteľstvo zľavnené cestovné v košickej MHD aj pre študentov vysokých a stredných škôl, ktorí študjú v iných mestách na Slovensku, alebo aj v zahraničí.

Proti zrušeniu lístka sa vyjadrilo množstvo poslancov MsZ i predseda Rady starostov Rudolf Reštei. Na návrh poslankyne Anny Jenčovej zastupiteľstvo ukončilo diskusiu a pristúpilo k hlasovaniu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM