Lenka Fedorová Rôzne

Pomoc bezdomovcom: V Bernátovciach sa ich snažia začleniť do spoločnosti prácou

V zariadení v Bernátovciach pri Košiciach sa rozhodli, pre pomoc bezdomovcom svojským spôsobom. Musia pracovať.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc bezdomovcom: V Bernátovciach sa ich snažia začleniť do spoločnosti prácou
Zdroj: TASR

Nádej pre nový život v Bernátovciach pri Košiciach poskytuje zariadenie Oáza už 10 rokov. Ľuďom bez domova zabezpečuje nielen bývanie, ale i prácu. V súčasnosti tam majú viac ako 200 klientov.

„Sú tu ľudia, ktorí stratili domov, rodinu, zdravie a majú exekúcie. Stratili to najvzácnejšie, priateľov. Tu môžu získať niečo ako domov a nový život. V tomto zariadení, spoločenstve musí každý pracovať. Aj keď má niekto nejaké telesné znevýhodnenie, robí to, čo môže a koľko vládze. Zbiera papieriky, píli drevo alebo sa stará o dobytok, či týraných psov a zúčastňuje sa tak na spoločnej práci,“ opisuje život v zariadení jeho riaditeľ a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita.

Venujú sa práci, hudbe i modlitbe

Ako tvrdí Gombita, bezdomovci sa okrem práce sa venujú modlitbe, ale i vlastnej hudobnej skupine a divadlu.
Aby mali klienti pracovné návyky a zároveň kde bývať, sami si stavajú malé nízkonákladové domy. Po dokončení ich označia tabuľou so sumou, koľko stála ich výstavba. V areáli chovajú sliepky, kravy, kozy, ovce a ošípané pre vlastnú obživu.

„Tohto roku máme desať ošípaných, aby sme mohli každý mesiac robiť zakáľačku a mať jedlo,“ povedal Gombita. V lete podľa jeho slov pestujú paradajky, uhorky a zemiaky. „Zistil som, že nakŕmiť viac ako 200 ľudí nie je také jednoduché. Máme kontakt i s reštauráciami, ktoré nám po rôznych banketoch ponúkajú jedlo,“ dodal.

Gombita ďalej tvrdí, že život v komunite posúva ľudí dopredu. Spočiatku bývajú spoločne viacerí, neskôr, keď sú už na tom lepšie, tak sú na izbe dvaja, traja. Mnohí chodievajú na brigády alebo do práce, kde si privyrobia.

„Potom pre nich hľadáme miesto na osamostatnenie, kde by už vedeli sami žiť. Aby si mohli vytvoriť kruh priateľov, rodinu, alebo blízkych ľudí, kde im už do toho budeme veľmi málo zasahovať,“ ozrejmil Gombita a dodáva, že ej to pre nich skúška či sa naučili hospodáriť, dobre sa správať a mať alkohol pod kontrolou.

Branislav Šándor, ktorý v zariadení pôsobí ako sociálny pracovník, berie bezdomovcov z inej stránky. „Bol som tiež jeden z nich, bol som na ulici. Viem sa vžiť do ich situácie, preto s nimi jednám trošku ináč ako ľudia, ktorí to nezažili. Momentálne žijem s rodinou v takej záhradnej chatke. Pustili sme sa do projektu domčeky, uvidíme ako sa to rozbehne. Pán farár povedal, že jeden domček by mohol byť teoreticky môj.“

Gombita sa ľuďom bez domova venuje už 20 rokov

Peter Gombita sa začal venovať ľuďom bez domova pred 20 rokmi, keď za ním vo Svidníku, kde ako kňaz pôsobil, prišli chovanci z detského domova, ktorí dovŕšili vek 18 rokov s tým, že nemajú kde ísť. Založil tam Dom sv. Jozefa. Ľudia s prosbou o pomoc prichádzajú do Bernátoviec aj v súčasnoti. „Prišiel som sem, lebo som nemal kde ísť. Nemám peniaze na to, aby som si mohol platiť podnájom,“ priznal sa z obyvateľov Ivan Kančí.

Svoj životný príbeh priblížil aj Ervín: „Som tu iba dočasne na pár dní. Budúci týždeň idem na operáciu. Sklamal som sa v tom, že som sa rozviedol. Mal som rodinné problémy.“

Prečo sa vlastne Peter Gombita rozhodol pomáhať iným? V pomoci iným vidí zmysel života. „Tí bezdomovci mi oveľa viac v živote pomohli ako ja im. Napĺňa ma to. Cítim v sebe taký zvláštny pokoj. Myslím si, že mám v živote všetko, nechýba mi nič. Ja stále hovorím, že bohatý je ten, kto je spokojný s tým, čo má,“ tvrdí Gombita.

V Bernátovciach pomáhajú bezdomovcom prácou
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM