Kultúra

Poriadna dávka kultúry v roku 2013 pomohla zmeniť tvár Košíc: Naštartované sú nové procesy

Košice dokázali celému svetu, že dokážu zvládnuť aj takýto veľký projekt, ako je Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Prešli zmenou, ktorá má dosah nielen na kultúru, ale aj na ekonomiku mesta a regiónu. No projekty koncom EHMK končiť nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Poriadna dávka kultúry v roku 2013 pomohla zmeniť tvár Košíc: Naštartované sú nové procesy
Zdroj: Webnoviny.sk

Viac ako stovku festivalov, 470 výstav a podujatí vizuálneho umenia, 250 multižánrových podujatí, 270 konferencií, prednášok, seminárov, 270 divadelných a tanečných predstavení, 360 filmov, 280 literárnych podujatí, 770 workshopov, 20 investičných projektov, 600 podporených projektov, či päťdesiatku podporených kníh, publikácií a časopisov priniesol do Košíc projekt EHMK 2013.

Raši o projekte

„Rok 2013 sa určite zapíše do bohatej histórie nášho mesta veľkými písmenami a je to najmä zásluha všetkých Košičanov. Dokázali sami sebe, aj celému svetu, že Košice sú úžasné mesto a dokážu zvládnuť aj takýto veľký kultúrny projekt, aký na Slovensku nemá obdobu,“ povedal primátor Košíc Richard Raši. Zdôraznil, že projekt EHMK 2013 v týchto dňoch uzatvárajú naozaj len symbolicky.

"V skutočnosti budeme v roku 2014 pokračovať v tom, čo sme začali v tomto roku. Chceme rozvíjať cenné medzinárodné partnerstvá, zabezpečíme udržateľnosť kvalitných kultúrnych podujatí a novej kultúrnej infraštruktúry,“ povedal primátor Košíc. Ocenil, že Košice sa postupne menia z industriálneho mesta na mesto kreatívne.

Vyzdvihol, že mesto má vďaka titulu EHMK nový komplex Kasárne/Kulturpark, prvú halu umenia na Slovensku Kunsthalle, na sídliskách z bývalých výmenníkov nové komunitné centrá v rámci projektu SPOTs, ktorý má veľký ohlas v celej Európe, aj v jej centrále v Bruseli.

Najväčší projekt v dejinách samosprávy

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa pripomenul, že spoluprácu a podiel na projekte EHMK považuje za najrozsiahlejšiu investíciu a najväčší projekt v dejinách regionálnej samosprávy. „Výrazne akceleroval činnosť celého úseku kultúry, cestovného ruchu, ale aj regionálneho rozvoja. V investičnej časti išlo o sedem projektov s celkovým rozpočtom 12,39 milióna eur, z toho zdroje z EÚ a štátneho rozpočtu tvorili 9,43 milióna eur a vlastné zdroje KSK 2,96 milióna eur,“ povedal.

KSK získal nenávratný finančný príspevok na sedem projektov Ostrovov kultúry, spolu vo výške 9,64 milióna eur. Vďaka investičným projektom vzniklo atraktívne prostredie v historickej účelovej budove Východoslovenského múzea, vo Východoslovenskej galérii, v Bábkovom divadle, na nádvorí Barkóczyho paláca, vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici, v Divadle Thália a v areáli Katovej bašty v Uličke remesiel.

Dosah na kultúru a ekonomiku

Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Košice 2013 Jána Sudzinu mesto prešlo hlbokými transformačnými procesmi, čo možno dokážu Košičania a návštevníci mesta oceniť neskôr, hlavne ich dosah nielen na kultúru, ale aj na ekonomiku mesta a regiónu. Poukázal napríklad na projekt Biela noc. „Náklady na usporiadanie tejto akcie boli 63 000 eur. podľa odborníkov z technickej univerzity bol však ekonomický prínos pre štát a mesto takmer 350 000 eur,“ doplnil.

Zárukou pokračovania rozbehnutých modelov má byť príspevková organizácia K-13 – Košické kultúrne centrá (Kunsthalle/Hala umenia, Kasárne/Kulturpark, SPOTs, Amfiteáter), ktorá bude projekt EHMK ďalej zastrešovať a rozvíjať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM