Zuzana Vajayová Rôzne

Poslanci KSK schválili redukciu škôl a školských zariadení

Návrh na vyradenie deviatich stredných škôl a dvoch školských zariadení zo siete škôl v pôsobnosti košického samosprávneho kraja (KSK) sprevádzal veľký záujem žiakov a pedagógov dotknutých školských zariadení prítomných na rokovaní dnešného zastupite

Zástupcovia gymnázií na Exnárovej ulici v Košiciach a ulici SNP v Dobšinej, Strednej priemyselnej školy (SPŠ) stavebnej v Košiciach a SPŠ na Markušovskej ceste v Spišskej Novej Vsi, štyroch Stredných odborných škôl vo Viničkách, Medzeve, Štítniku a Košiciach a Spojenej školy na Exnárovej ulici v Košiciach uviedli množstvo argumentov, prečo by sa práve ich školy nemali rušiť a spájať s inými školskými zariadeniami. Argumenty sa opierali o ekonomické dôvody, tradíciu škôl, výsledky výchovno-vzdelávacieho procesu, možnosti vzdelávania v konkrétnych regiónoch.

Celkovú úsporu vyčíslil KSK na 1,35 milióna eur. „V období posledných troch rokov od poslednej racionalizácie poklesol počet žiakov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK celkom zhruba o 4000 žiakov. Pokles spôsobujú okrem demografického vývoja aj nekontrolovaný a nekoordinovaný proces zaraďovania súkromných a cirkevných stredných škôl do siete v minulosti, ktoré dnes tvoria často konkurenciu pre naše školy vďaka nedostatočne nastaveným kritériám pre prijímanie žiakov a hodnotenie žiakov počas štúdia,“ uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu. Podľa tejto správy druhým dôvodom je zvyšujúci sa počet neprospievajúcich žiakov základných škôl, ktorí končia zákonom stanovenú povinnú dochádzku na základných školách, čím na jednej strane výrazne znižujú počet žiakov stredných škôl, na druhej strane nie sú pripravení pre prax a uplatnenie sa v živote.

Podľa vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča, vyradenie uvedených škôl a školských zariadení zo siete je ekonomicky nevyhnutné. Nedotkne sa úrovne vzdelávania ani počtov študentov. Nezávislá poslankyňa Ľubica Blaškovičová žiadala, aby jej odbor školstva vysvetlil spôsob vyrátania úspory finančných nákladov po zrušení škôl, či v úspore sú aj zarátané náklady na odstupné pre učiteľov zo zrušených škôl, a či je možné vylúčiť takzvané šumy, ktoré hovoria o tom, že na lukratívne priestory po opustených školských zariadeniach sú už nachystaní kupci. Karol Horník (Smer–SD), ktorý je zároveň primátorom mesta Dobšiná nesúhlasil s názorom, že sieť škôl je prehustená a navyše sa podľa neho ani úspora neprejaví tak, ako to uvádzajú predkladatelia návrhu.

Predseda školskej komisie zastupiteľstva KSK Viliam Záhorčák uviedol v rozprave, že nie je namieste argumentovať tým, že školy mali dostať ďalšiu šancu. „Šancu mali niekoľko rokov. Ak nedokážu zatraktívniť svoje školy a naplniť stavy, iné riešenie nemáme,“ povedal. Ďalej zdôraznil, že KSK už má skúsenosť s podobným problémom, keď sa rušili školy na Zemplíne. „Život ukázal, že regiónu sa to výrazne nedotklo a rozhodnutie bolo správne,“ doplnil Záhorčák.

Zmeny v sieti škôl a školských zariadení na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK napokon zastupiteľstvo KSK schválilo s účinnosťou k 31. augustu. Od nasledujúceho školského roka tak zaniknú dva školské internáty a deväť škôl.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM