Zuzana Vajayová Rôzne

Poslanci MsZ odvolali riaditeľov DPMK, BPMK a TEHO

Búrlivá rozprava poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach predchádzala zmenám štatutárnych orgánov v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta.

Námestník primátora Ladislav Lazár opätovne pripomenul nedostatky, na ktoré upozornil protokol z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK). „Poukazujem najmä na neoprávnené vyplatenia odmien členom štatutárnych orgánov DPMK vo výške 550.000 eur, neštandardné výberové konania, ale aj na to, že správu NKÚ dostalo nové vedenie mesta až v januári, pričom k dispozícii bola už v novembri minulého roka,“ povedal v rozprave Lazár. Informoval tiež, že predseda predstavenstva DPMK Igor Jutka a ďalší dvaja členovia predstavenstva sa svojich funkcií vzdali.

„Nestačí vzdať sa funkcie, ak sú zistenia také vážne, mali by niesť osobnú zodpovednosť,“ reagoval nezávislý poslanec Alfonz Halenár. Na to viceprimátor Lazár reagoval, že po kreovaní nových štatutárnych orgánov budú vo všetkých mestských podnikoch urobené hĺbkové kontroly a v prípade potreby vyvodenia trestnoprávnych dôsledkov bude sa pokračovať podľa zákona.

Následne poslanci MsZ odvolali členov dozorných rád či predstavenstiev v Bytovom podniku mesta Košice (BPMK), Správe majetku mesta Košice (SMMK), Tepelnom hospodárstve, s.r.o., Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK), Mestských lesoch Košice a v spoločnosti Kosit a vymenovali novozvolené obsadenia týchto orgánov.

Vo funkcii riaditeľa BPMK vystriedal Gabriela Hrabovského Viktor Lehotský. Namiesto riaditeľa DPMK Michala Tkáča nastúpi do tejto pozície Zdeněk Schraml a v spoločnosti TEHO namiesto Ladislava Knoblocha nastupuje od 1. apríla Juraj Slafkovský. V organizáciách SMMK a Mestské lesy k zmenám na postoch riaditeľov zatiaľ nedošlo, zmenili sa orgány dozorných rád a podľa Lazárových slov tam čoskoro môžu očakávať kontroly. Predpokladajú sa aj zmeny v orgánoch neziskovej organizácie Košice 2013, tie však podliehajú zmenám v dozornej rade, ktoré však MsZ nemôže ovplyvniť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM