Zuzana Vajayová Rôzne

Poslanci MsZ upravili plat košického primátora na 4405 eur

Plat primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer – SD) s účinnosťou od 1. júna je vo výške základného platu 2754 eur, zvýšený o 60 percent, teda spolu 4405 eur.

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) tým reagovali na zmenu zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest.

Až doteraz bol Rašiho plat vo výške základného zákonného minima vo výške 2964 eur. Dôvodom bol nesprávne formulovaný návrh viceprimátora Ladislava Lazára (Smer – SD)na ustanovujúcom zastupiteľstve po novembrových komunálnych voľbách.

Nezávislý poslanec Marián Siksa navrhol primátorovi plat vo výške 3579 eur. Niekoľkí ďalší nezávislí poslanci a poslanci za klub SDKÚ-DS, KDH, SMK apelovali na to, že Raši sa nemôže naplno venovať práci primátora, pretože je zároveň poslancom NR SR, čo ho časovo. Podľa nezávislej poslankyne Márie Gamcovej je rozpor v tom, ak poslanec MsZ nie je prítomný na zasadnutí zastupiteľstva, nemá nárok na odmenu. „Nemáte problém s tým, že ak ste dva týždne v NR SR, poberáte plný primátorsky plat,“ adresovala otázku Rašimu. Vzhľadom k tomu navrhol poslanec Ján Dečo (KDH) navýšenie o 10 percent.

„Hovoríte o morálke s dvojakým metrom. Keď sme schvaľovali plat predchádzajúceho primátora Knapíka, nikto z nás nemal problém s navýšením o 70 percent, pretože išlo o primátora druhého najväčšieho mesta,“ oslovila pravicových poslancov Anna Jenčová (Smer – SD). Raši sa v rozprave k pôsobeniu Knapíka vyjadrovať nechcel. „Rozhodnite sa tak, ako to cítite. Nikomu nebudem nič vyčítať, každý má právo na názor. Poslanecký plat z NR SR dávam na charitu a určite ste si všimli, že to mediálne nezneužívam,“ povedal primátor.

Po búrlivej diskusii schválili poslanci plat vo výške 4405 eur. Po schválení platu Raši prisľúbil, že aj časť tohto platu venuje na charitatívne účely.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM