Webnoviny - Krimi

Posledného v kauze vraždy Kolárika oslobodili

Krajský súd v Košiciach dnes oslobodil posledného obžalovaného z vraždy šéfa skupiny v košickom podsvetí Karola Kolárika z roku 1999.

Podľa rozsudku sa nedokázalo, že by sa Dušan H. (49) ako člen skupiny Dušana Borženského prezývaného Borža na zastrelení Kolárika podieľal. Ide o druhý oslobodzujúci rozsudok, ktorý v prípade krajský súd vyniesol. Prvý rozsudok v roku 2006 Najvyšší súd SR zrušil a nariadil doplniť dokazovanie.

Dušana H. súdili v samostatnom konaní, lebo v čase megaprocesu s Boržom a spol. v roku 2005 bol ako podozrivý v zahraničí. Podľa obžaloby v decembri 1999 priviezol jedného zo spolupáchateľov na miesto vraždy, Talinskú ulicu v Košiciach. Potom pomáhal spáliť na poľnej ceste auto Ford Orion, na ktorom sa z Talinskej po zastrelení Kolárika odviezol strelec a šofér skupiny. Ten neskôr ako chránený svedok usvedčoval celú skupinu. Páchateľov vraždy mal Dušan H. aj ukryť vo svojom dome.

Krajský súd oslobodzujúci rozsudok zdôvodnil tým, že na deň vraždy mal Dušan H. alibi. Poskytol mu ich jeho švagor, ktorý bol policajným vyšetrovateľom. Ten tvrdil, že Dušan H. bol v kritický deň u neho v kancelárii. Výpoveď chráneného svedka súd neuznal s tým, že na rozdiel od procesu s Boržom nebola potvrdená ďalšími dôkazmi. Boržu poslal súd na 14 rokov do väzenia v marci 2005. Spolu s ním na nižšie tresty odsúdil ďalších troch členov jeho skupiny.

Dušan H. po pojednávaní povedal, že súd rozhodol spravodlivo. Rozsudok nie je právoplatný, odvolanie podal proti nemu prokurátor.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM