Lenka Fedorová Kultúra

Potulky Košicami očami Kolcuna: Umelecké diela v Novej nemocnici, o ktorých ste možno ani netušili

Sprievodca Milan Kolcun prichádza v auguste s premiérovou témou, ktorej dejiskom sa stane Nová nemocnica. V potulkách prezradí niekoľko zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Potulky Košicami očami Kolcuna: Umelecké diela v Novej nemocnici, o ktorých ste možno ani netušili
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý víkend v mesiaci patrí v Košiciach už tradične potulkám, po ktorých návštevníkov sprevádza Milan Kolcun. Tentokrát sa vyberie do Novej nemocnice.

Nová nemocnica ako Galéria

Ako uvádza Milan Kolcun, za socializmu existoval zákon, podľa ktorého sa muselo niekoľko percent z rozpočtu verejnej stavby venovať na umenie. V Novej nemocnici je preto možné nájsť približne 50 diel od popredných československých umelcov, ktoré ste si doteraz možno ani nevšimli. Milan Kolcun ich však počas potuliek neobíde.

„Poliklinika pri novej nemocnici a Lekárska fakulta UPJŠ ich má hádam najviac.Spoznajte význačných autorov československého výtvarného umenia 70-tych a 80-tych rokov. Diela najrozličnejších moderných techník, sochy, obrazy i fontány,“ láka na potulky Kolcun.

Prehliadky sa zväčša začínajú na Hlavnej ulici, tentokrát vak dôjde k výnimke. Začiatok prehliadky bude pred vchodom do polikliniky na Triede SNP a celá prehliadka prebehne v interiéroch.

Každý mesiac iná téma

Potulky mestom sa konajú pre obyvateľov mesta i návštevníkov, avšak zakaždým ich čaká iná téma a trasa a zaujímavosti z histórie i súčasnosti Košíc priamo na mieste. Počas potuliek sa často môžu dostať na inak neprístupné miesta. Potulky sa konajú vždy prvý víkend v mesiaci a za každého počasia.

Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú v piatok (5. augusta) o 15:30 a 17:00, v sobotu (6.augusta) o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00 a v nedeľu (7. augusta) o 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00.

V septembri sa môžu nadšenci Potuliek Košicami tešiť na tému Košická Nová Ves a v októbri na tému Spisovatelia a Košice. Organizátorom Potuliek je Mestské informačné centrum mesta Košice.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM