Lenka Fedorová Kultúra

Povedia to umením: Festival v Košiciach sa dotkne citlivých tém

Tvorcovia festivalu Spline 2016, sa rozhodli reagovať na súčasnú situáciu v Európe a prostredníctvom umenia zmierňovať rozdiely medzi kultúrami. Viac o festivale prezradil jeho dramaturg a kurátor Tomáš Makara.

Ilustračný obrázok k článku Povedia to umením: Festival v Košiciach sa dotkne citlivých tém
Zdroj: Tomáš Makara/Spline 2016

Utečenecká kríza, homofóbia, rasizmus či xenofóbia. Týmito témami sa rozhodli zaoberať tvorcovia multižánrového festivalu Spline 2016, ktorého ambíciou bude prostredníctvom umeleckých diel a intervencií reagovať na kritické témy súčasnej spoločnosti.

Komunikácia s verejnosťou prostredníctvom umenia

Na prelome mesiacov august a september sa v Košiciach uskutoční prvý ročník Spline festivalu s medzinárodným umeleckým obsadením. Podľa dramaturga a kurátora festivalu Tomáša Makaru sa súčasné umenie v tomto čase javí ako ideálny prostriedok na reagovanie a komunikovanie týchto „kritických tém“ smerom k verejnosti.

„Hlavnou motiváciou zorganizovať festival tohto typu, bola pre nás čoraz viac silnejúca vlna nacionalizmu v celej Európe, stále hlbšie rozdeľovanie spoločnosti a rastúca nenávisť voči inakosti a iným kultúram, s ktorou sa hlboko nestotožňujeme. Našim dlhodobým cieľom je túto situáciu postupne zjemňovať a nech to znie akokoľvek naivne, priviesť tak obe barikády znovu bližšie k sebe“ uviedol Makara.

Viac ako 20 umelcov zo Slovenska a Česka

Tomáš Makara prezradil, čo čaká návštevníkov festivalu. 27. augusta 2016 o 16:00 sa festival performanciou česko-slovenskej umelecko aktivistickej skupiny Romane kale Panthera oficiálne otvorí.

,,Za jeho pokračovaním sa neskôr presunieme do Kina Úsmev, kde sa bude konať premietanie filmu Preč s cudzincami! od nemeckého výtvarníka Christopha Schlingensiefa. Už počas víkendu si návštevníci budú môcť v priestoroch Múzea Vojtecha Löfflera pozrieť objekt českého výtvarníka Richarda Wiesnera s názvom Ruhestätte. Ďalšie diela budú verejnosti sprístupnené od 29. augusta 2016 v Tabačke Kulturfabrik, Šopa gallery, Dig gallery a v košickom Klube," priblížil program festivalu Makara.

Ako ďalej dodal, na festivale Spline 2016 sa tak celkovo predstavia viac ako dve desiatky umelcov zo Slovenska a Českej republiky. Festival sa uskutoční v dňoch od 27. augusta do 3. septembra 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM