Alexandra Kolínská Kultúra

Pozoruhodná pocta pre košické stavby: Tieto diela sa dostali na zoznam prestížnej architektonickej súťaže!

Košické stavby sa dostali na zoznam 420 architektonických diel, ktoré budú súťažiť o cenu Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe AWARD 2015.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná pocta pre košické stavby: Tieto diela sa dostali na zoznam prestížnej architektonickej súťaže!
Zdroj: Dnes24.sk

Európska komisia a Fundació Mies van der Rohe oficiálne vyhlásili zoznam 420 projektov, súťaže o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru – Mies van der Rohe Award 2015. Súťaže sa zúčastnia aj také krajiny ako Rakúsko, Česká republika,Fínsko, Francúzsko, Nemecko Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko či Veľká Británia a iné európske krajiny. 27% z návrhov sú riešenia s bývaním, zatiaľ čo 24% sú kultúrne zariadenia. 11% z nich je spojených so vzdelaním, 5% sú úrady a druhý 33% sú väčšinou športoviská, obchodné či vládne budovy, doprava alebo mestská typológia.

Zo Slovenska boli vybrané štyri projekty, z toho 2 patria Košiciam, obidve patria do kategórie kultúry. Kulturpark je najväčším projektom Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. „Novootvorený verejný priestor dopĺňajú tri obnovené budovy z 19. storočia vojenského komplexu s autentickým parkom. Osem nových pavilónov vytvárajú kultúrne centrum s viacúčelovými halami, galériami, kaviarňami, ateliérmi, dielňami a jednotkami pre umelcov. Projekt obnovy, ako verejný priestor a komplexná priestorová infraštruktúra, motivujú sociálne interakcie mestskej kultúry a demokratického využívania mesta,“ uvádza organizácia súťaže na svojom webe.

Druhým nominovaným projektom je stavba Spots – konverzia bývalých výmeníkov. „Projekt je taktiež súčasťou Košických EHMK 2013 projektov s cieľom premeny bývalého výmenníka tepla na kultúrne, verejné a športové centrum. Redundantný bývalý výmenník tepla sa nachádza v dominantnej časť mestskej časti Košice – Nad Jazerom. Transformácia funkcie sa prejavuje v jeho poňatí prostredníctvom trámového čistého tvaru, pôsobí ako dynamický balvan. Top sa skladá z akéhosi átria so štyrmi veľkými stromami vytvára izolovaný priestor od okolitého sveta. Robustná fasáda zdôrazňuje verejný priestor. Výmenník má päť rôznych vzájomne prepojených poschodí založených ako galéria. Každý z nich plní inú funkciu,“ informujú o stavbe na svojom webe.

Foto: ilustračné

Zdroj: www.miesarch.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM