Marcel Mojžiš Kultúra

Pozoruhodné výjavy v Košiciach: Divadelné predstavenia sa odohrajú v súkromných bytoch

Netradičné divadelné predstavenia, odohrávajúce sa priamo v súkromných bytoch, sú divadelným formátom od významného nemeckého divadelného režiséra Matthiasa Lilienthala.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodné výjavy v Košiciach: Divadelné predstavenia sa odohrajú v súkromných bytoch
Zdroj: TASR

Formát s názvom X Apartments, s ktorým Lilienthal pracuje od roku 2002, prinesie v septembri do Košíc Goetheho inštitút pri príležitosti projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK).

14 predstavení v Šaci a Starom meste

Diváci tak budú mať možnosť v dňoch 26. – 29. septembra navštíviť 14 predstavení vytvorených špecificky pre X Apartments Košice umelcami z Nemecka, Veľkej Británie, Libanonu, Austrálie, Poľska, Rakúska a Slovenska. Predstavenia sa budú konať pozdĺž dvoch divadelných trás v mestských častiach Šaca a Staré mesto.

Vždy len dvaja diváci

Všetky predstavenia sa odohrajú v súkromných bytoch alebo v iných málo dostupných priestoroch. Diváci sa pešo vydajú vždy po dvoch z počiatočného bodu trasy podľa prijatého popisu. Na každej z trás navštívia sedem produkcií rôznych umeleckých žánrov – divadlo, opera, tanec, hudba, výtvarné umenie – v siedmich rôznych bytoch. Predstavenia sa budú opakovať v 10-minútových intervaloch, vždy len pre dvoch divákov. Prejdenie jednej trasy potrvá zhruba tri hodiny.

Diváci preskúmajú málo známe miesta a ich dejiny

Formát X Apartments umožňuje divákom a tvorcom preskúmať málo známe a málo dostupné miesta a ich dejiny a príbehy. „Umožňuje tak zaostriť na rôzne historické, sociologické a politické aspekty mesta a sprostredkovať estetický a etnografický prieskum im inak uzatvorených priestorov. V Košiciach sa X Apartments sústredia na dve mestské časti – Šacu, ktorej životné rytmy ovplyvňujú železiarne, a Staré mesto, poznačené premenlivými dejinami strednej Európy,“ uviedli organizátori. Kurátorkami X Apartments Košice sú Katrin Moll and Johanna Höhmann.

Formát si získal medzinárodné renomé

Formát X Apartments vznikol v roku 2002 v rámci festivalu Divadlo sveta (Theater der Welt), ktorého umeleckým riaditeľom bol Matthias Lilienthal. Jeho zámerom bolo odkrývať a sprístupniť rôzne životné priestory, ktoré sa nachádzajú v našom bezprostrednom okolí a ktoré sú zároveň dôverné a cudzie. Prvá produkcia X Apartments sa zamerala na dejiny a komunity niekoľkých štvrtí v oblasti Porúria. Od svojho prvého uvedenia sa formát X Apartments ďalej vyvíjal v rôznych mestách Nemecka, ako aj mnohých svetových metropolách a získal si značné medzinárodné renomé. V tomto roku produkcie X Apartments zahŕňajú okrem Košíc aj libanonský Bejrút.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM