Jakub Forgács Správy

Prázdny podstavec z košickej križovatky nechce mesto odstrániť: Na toto by mal slúžiť v budúcnosti

Podstavec v centre Košíc, na ktorom stála známa bronzová socha koňa Arda, ostáva aj po vyše 2,5 roku prázdny. Pozrite, aké by malo byť jeho ďalšie využitie.

Ilustračný obrázok k článku Prázdny podstavec z košickej križovatky nechce mesto odstrániť: Na toto by mal slúžiť v budúcnosti
Zdroj: TASR

Mesto sa ho nechystá z križovatky ulíc Orlej a Zvonárskej odstrániť, slúžiť by mal v budúcnosti pre nové umelecké dielo. „Podstavec je k dispozícii na dočasné umiestnenie sochárskych diel. V súčasnosti neuvažujeme s jeho odstránením. K zmene tvaru podstavca, prípadne k jeho odstráneniu môže dôjsť v prípade, že podstavec nebude vyhovovať pre trvalé umiestnenie nového sochárskeho diela,“ uviedla pre hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.

Bronzový odliatok koňa Arda stál na podstavci do roku 2012, na základe desaťročnej nájomnej zmluvy medzi mestom a Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF), ktorej dielo patrí. S predĺžením zmluvy univerzita nesúhlasila, Ardo teraz stojí v jej areáli na Komenského ulici 73. Autorom sochy je slávny český umelec Josef Václav Myslbek. Jej obdoba v nadživotnej veľkosti so sv. Václavom v sedle zdobí pražské Václavské námestie.

Po premiestnení sochy sa uvažovalo, že by na uprázdnenom podstavci mohol stáť zvon Ján, ktorý sa nachádza neďaleko na Zvonárskej ulici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM