Michal Lendel Samospráva

Pre týrané ženy z Košíc dobrá správa: Mesto by malo prevziať krízové stredisko

Ohrozené fungovanie strediska krízovej intervencie je možno odvrátené. O týrané ženy v tomto zariadení sa má totiž starať mesto. No to v prípade, ak bude môcť byť jediným možným prijímateľom príspevku MPSVaR na zariadenie núdzového bývania.

Ilustračný obrázok k článku Pre týrané ženy z Košíc dobrá správa: Mesto by malo prevziať  krízové stredisko
Zdroj: TASR

Situácia týraných žien zo Strediska krízovej intervencie na Adlerovej ulici v Košiciach má riešenie. Po tom, čo krajské zastupiteľstvo rozhodlo o ukončení správy tohto zariadenia, mesto našlo v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Ministerstvom práce a sociálnych vecí a rodiny SR spôsob, ako od 1. januára 2014 môže prebrať túto pobytovú sociálnu službu pod svoju správu bez toho, aby ohrozilo fungovanie svojich zariadení sociálnych služieb.

Ako povedala hovorkyňa mesta Martina Viktorínová, „preto, aby nemuselo dôjsť k zrušeniu zariadenia núdzového bývania, požiadal nás Košický samosprávny kraj o prevzatie tejto služby pod našu správu z dôvodu, že mesto mohlo byť prijímateľom dotácie na túto formu sociálnej pomoci." V priebehu prípravy novely zákona o sociálnych službách sa situácia zmenila. Mesto už nemohlo byť prijímateľom pomoci, preto výhoda prevzatia krízového centra pod správu mesta zanikla. Včera na zasadnutí vlády SR však bol návrh novely zákona o sociálnych službách schválený tak, že novela neohrozí možnosť získať príspevok MPSVaR a mesto môže pokračovať v prípravách na prevzatie tejto pobytovej sociálnej služby.

Pokiaľ vládou schválená novela zákona o sociálnych službách zostane v tomto znení aj po schvaľovaní v parlamente a mesto bude jediným možným prijímateľom príspevku MPSVaR na zariadenie núdzového bývania, prevezmeme od 1.1.2014 krízové stredisko do svojej správy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM