Richard Rovinsky Kultúra

Predpokladáme menej ako 100 tried

Koncom Januára budú mať rodičia možnosť zapísať svoje ratolesti do prváckych tried. Popri štátnych budú prijímať do svojich radov aj neštátne školy, niektoré s nich ponúkajú výuku v cudzom jazyku.

Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice (MMK) očakáva, že v septembri 2010 zasadne do lavíc základných škôl približne 2150 prvákov, čo je o niekoľko desiatok viac, ako ich navštevuje prvý ročník v tomto školskom roku.
Zápisy do prvých ročníkov sa na všetkých 36 košických základných školách uskutočnia v rovnakom termíne počas dvoch dní, a to v piatok 22. januára 2010 od 14. do 18. h a v sobotu 23. januára od 8. do 12. h, informoval vedúci komunikačného referátu MMK Jaroslav Vrábeľ.
Napriek tomu, že určité percento zapísaných detí nastúpi do neštátnych škôl, alebo bude mať odloženú školskú dochádzku, podľa vedúcej oddelenia školstva Heleny Jeníkovej by mali v Košiciach v septembri otvoriť 95 klasických tried.
„Otvárať sa budú aj triedy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením a pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Počty takýchto špeciálnych tried sú závislé od počtu detí, ktoré budú vyžadovať špeciálne výchovno-vzdelávacie podmienky a formy vzdelávania," povedala Jeníková. Spresnila, že základná škola pri zápise dieťaťa vyžaduje jeho meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko, ako aj meno, priezvisko, adresu zamestnávateľa a trvalé bydlisko rodičov či iných zákonných zástupcov.
Pripomenula ďalej, že pokiaľ chcú rodičia zapísať do ZŠ dieťa mladšie ako šesť rokov, sú povinní k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak dieťa ešte nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok. Týka sa to prípadov, ak dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia a rodič o to požiada alebo ak tento odklad navrhne materská škola, ktorú dieťa navštevuje, alebo na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy so súhlasom rodiča.
Nový školský zákon priniesol možnosť individuálneho vzdelávania detí na prvom stupni základnej školy. Rodič, ako upozornila Jeníková, oň musí písomne požiadať riaditeľa príslušnej, kmeňovej základnej školy a zabezpečiť osobu, ktorá spĺňa kvalifikačné predpoklady VŠ vzdelania druhého stupňa ustanovené pre učiteľov I. stupňa základnej školy. Žiadosť obsahuje okrem iného aj dôvody na povolenie individuálneho vzdelávania, individuálny vzdelávací program v súlade so školským zákonom, popis priestorového a materiálno-technického zabezpečenia a podmienok ochrany zdravia žiaka, zoznam učebníc a učebných textov, ktoré sa budú pri individuálnom vzdelávaní žiaka používať, ako aj meno a priezvisko pedagóga a jeho doklady o splnení kvalifikačných predpokladov.
Podľa Jeníkovej je zápis prvákov tak pre budúcich školákov, ako aj pre ich rodičov výnimočným dňom. „Je to veľký deň v živote budúcich prváčikov, tiež ich rodičov, a mali by sa naň tešiť. Každá škola má v prípade potreby na zápise zabezpečeného aj psychológa,“ dodala.
Napomôcť k istote pri zápise by určite mnohým malo aj už známe prostredie. V rámci spolupráce jednotlivých materských a základných škôl absolvovali rodičia niekoľkokrát počas návštevy predškolského zariadenia vyučovací proces v príslušnej spádovej základnej škole.
Košice sú zriaďovateľom 36 základných škôl, ktoré v súčasnosti navštevuje 16.969 žiakov, a 57 materských škôl, kde je prihlásených 5989 detí.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM