Kultúra

PREHĽAD: Do Košíc zavíta Ekotopfilm, na čo sa môžeme tešiť?

Pre fanúšikov kvalitného dokumentárneho a prírodopisného filmu máme dobrú správu, do Košíc sa chystá Ekotopfilm 2013. Okrem iných sa na festivale predstaví film známeho slovenského režiséra Pavla Barabáša, s ktorým budeme objavovať neprebádané podzemné priestory.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Do Košíc zavíta Ekotopfilm, na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

Do Košíc zavíta už tento týždeň filmový festival s názvom Ekotopfilm 2013. V jeho ponuke budú už tradične dokumentárne a prírodopisné snímky a sprievodný program pre deti a mládež.

Najväčšie festivalové vychytávky…

Tohtoročný festival prinesie do Košíc napríklad snímku režiséra Nykosa Dayandasa s názvom Malá zem. Od začiatku gréckej krízy sa čoraz viac mladých nezamestnaných Aténčanov sťahuje na vidiek v nádeji, že zmenia svoje životy k lepšiemu. Film nasleduje 35-ročného Theodorisa a jeho rozhodnutie usadiť sa na gréckom ostrove Ikaria.

Návštevníci festivalu, ktorý sa uskutoční v dňoch 20. a 21. novembra v jednom zo známych košických obchodných centier, sa môžu tešiť napríklad aj na film Hľadači tieňa – slovenského režiséra Pavla Barabáša. „Je to príbeh o intuícii, objavuje nekonečný labyrint podzemia presahujúci naše chápanie. Vďaka ojedinelým autentickým záberom, ktoré vznikali priamo pri objavovaní nových gigantických priestorov, prenikneme do hĺbky jaskyniarskej duše a pochopíme zmysel hľadania nepoznaného,“ povedal o svojom filme Barabáš.

Ďalší program

Samotný festival začne filmom Dechtové piesky: Na koniec Zeme, ktorým jeho autori poukážu na najneekologickejší zdroj energie. Organizátori do programu prvého dňa zaradili aj ďalšie zaujímavé diela ako Najdôležitejšia ryba zálivu či Záchranári potravín. Zaujať môže filmový počin Michala Gálika, predstavujúci inšpiratívny príbeh človeka. Muž, který sází stromy zachytáva život Ernesta Vunana žijúceho v srdci Afriky.

V ďalšom dni sú pre návštevníkov pripravené snímky Ženy a voda, Magické hory – krajina kamzíkov či Koniec sveta bol a bude. V poslednom zo spomínaných filmov sa jeho tvorcovia venujú mayskej predpovedi o konci sveta. Filmári chcú poukázať na zničujúce prírodné katastrofy, ktoré sú dôsledkom ľudskej činnosti a pradávnej múdrosti mayskej civilizácie.

Nezabudlo sa ani na mladších návštevníkov…

Jana Kadlečíková z organizačného tímu festivalu informovala, že jeho súčasťou bude už tradične aj Junior festival venovaný žiakom a študentom základných a stredných škôl. „Už dnes je prihlásených na košické projekcie viac ako 1200 detí, čo svedčí o tom, že práca s deťmi a mládežou v oblasti environmentálnej, etickej, morálnej, humánnej či kultúrnej výchovy má naozaj svoj zmysel,“ podotkla Kadlečíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM