Zuzana Vajayová Rôzne

Prejdite aj vy míľu pre svoju mamu :)

Lásku k matkám môžu vzdať v sobotu 12. mája Košičania a ľudia z blízkeho okolia počas akcie Míľa pre mamu. Organizuje ju Rodinné centrum Stonožka v spolupráci s Detskou organizáciou Frigo.

„Najmenší účastníci Míle pre mamu sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý odštartuje o 9.00 h pri Dolnej bráne. Nebudú chýbať tvorivé dielne, tanečné vystúpenia detí, diskotéka či predstavenie Uja Ľuba, ktorý okrem moderovania akcie poteší svojich fanúšikov aj zábavnou show,“ priblížila zakladateľka občianskeho združenia Stonožka Beáta Bíleková.

Súčasťou tohtoročnej Míle pre mamu bude aj pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov vo vytvorení najdlhšej srdiečkovej reťaze, ktorá v sebe ponesie odkaz úprimnej lásky a vďaky obetavej mame. Registrácia záujemcov je bezplatná a konečné číslo registrovaných sa započíta do celoslovenského počtu účastníkov Míle pre mamu.

Úctu mamám môžu vzdať účastníci aj na symbolickej prechádzke na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne, ktorá sa začne o 11.00 h. Vlani prešlo symbolickú míľu pre svoju mamu spolu 19.484 ľudí na 44 miestach po celom Slovensku. V Košiciach sa zapísalo 375 účastníkov. Záštitu nad tohtoročným košickým podujatím prevzal primátor mesta Košice Richard Raši a finančne ho podporila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková.

V roku 2004 mali predstaviteľky Únie materských centier (ÚMC) nápad zrealizovať Guinnessov rekord v počte ľudí tlačiacich kočík na trase o dĺžke jednej míle. Cieľom bolo poukázať na silu materstva, ktoré hýbe svetom. Akcia sa uskutočnila v Bratislave a zaregistrovaných bolo 108 osôb. V roku 2005 ÚMC zorganizovala celonárodné akciu s názvom Pohni kočíkom – pohneš svetom s počtom registrovaných účastníkov 296.

V roku 2006 sa do tejto aktivity zapojili účastníci aj z ďalších európskych krajín. Ako ďalej pripomenula Bíleková, v tomto istom roku prejavili potrebu zapojiť sa do tohto podujatia aj zástupkyne afrických materských centier. Keďže v Afrike nosia ženy deti v šatkách, Guinessov rekord bol premenovaný na Míľu pre mamu. Tá je dnes symbolom oslavy Dňa matiek a úcty k žene, ktorá svojou starostlivosťou a trpezlivosťou stavia pevné základy v živote dieťaťa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM