Lenka Fedorová Rôzne

Prekrásna scenéria jazera na východe: Malé Chorvátsko je pastvou pre oči! FOTO

Vyhľadávajú ho rekreanti z celého kraja, nazývajú ho Malé Chorvátsko. Nenápadne jazero púta pozornosť široko-ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Prekrásna scenéria jazera na východe: Malé Chorvátsko je pastvou pre oči! FOTO
Zdroj: TASR

Malé, nenápadné, ale naše. Týmito slovami by sa dalo opísať jazero, ktoré sa nachádza v Košickom kraji pri Sobranciach. Svojím vzhľadom a pôvabom by mohlo konkurovať aj moriam. Nie nadarmo sa mu hovorí aj malé Chorvátsko!

Zaliaty bývalý kameňolom

Podobne ako jazero pri Skrabskom, o ktorom sme vám prednedávnom priniesli článok, aj jazero Beňatina vzniklo z bývalého kameňolomu po zaplavení priezračnou spodnou vodou. Vďaka farbe vody a nádhernému prostrediu pripomína návštevníkom malé Chorvátsko, podľa ktorého ho tak nazývajú.

Čítajte tiež: Plitvické jazerá pár km od Košíc? Nie celkom, je ale ťažké odolať…

Napriek tomu, že má obec v erbe jablká, nakoľko sa predkovia jej obyvateľov v minulosti venovali ovocinárstvu, medzi ľuďmi je známa práve vďaka pútavému jazeru. Napriek zákazu kúpania však malé Chorvátsko navštevujú stovky turistov. Hĺbka vody predstavuje v strede až 8 metrov.

Odtlačok veľryby?

Okrem pôsobivej prírody nadchýna návštevníkov ešte jedna vec. Na 10-metrových útesoch sa nachádza zaujímavo sfarbený vápenec. Je červenohnedej farby a má predstavovať skamenelinu pravekej veľryby, ktorá akoby sa vrhala do vody.

Kým jedni sú zástancami tejto teórie, podľa iných ide len o náhodne vytvorený obraz. Nech je ako chce, vďaka tomuto úkazu si travertínové jazero vyslúžilo názov aj Beňatinská veľryba a nielen pre miestnych je úžasnou atrakciou.

Napriek tabuli s výrazným nápisom „Zákaz kúpania“ tento nápis mnohí nerešpektujú. Niet sa čo čudovať, veď kto by odolal takejto nádhere.

Foto: Ilustračné

Miestni nazývajú nádherné jazero aj Malé Chorvátsko
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM