Lenka Fedorová Rôzne Správy

Premiér Fico o možnom predaji U.S. Steel: Ak k tomu dôjde, chceme to využiť

Nad košickými oceliarňami visí veľký otáznik. Podľa premiéra Róberta Fica je vláda o krokoch americkej firmy informovaná.

Ilustračný obrázok k článku Premiér Fico o možnom predaji U.S. Steel: Ak k tomu dôjde, chceme to využiť
Zdroj: TASR

Predák košických hutníckych odborárov Mikuláš Hintoš potvrdil, že košické železiarne sú na predaj. Bližšie informácie o konkrétnych krokoch vedenia spoločnosti a potenciálnom záujemcovi však nemajú.

„Prednedávnom sme sa pýtali prezidenta U. S. Steel Košice Scotta Buckisoa, čo je nové v súvislosti s predajom spoločnosti. Povedal nám, že spoločnosť je vždy na predaj, otázka je cena. Podľa neho, ak niekto príde s nejakým veľkým balíkom (peňazí, pozn. reakcie), určite o tom budú rozmýšľať. Povedal tiež, že ak k tomu dôjde, tak my ako odborová organizácia budeme prví, ktorí sa o tom v zmysle legislatívy 30 dní predtým dozvieme. Nemáme vôbec žiadny prehľad o tom, či je záujemca Číňan, Rus, Ukrajinec, alebo Čech. Nikto nám nič nepovedal,“ uviedol Hintoš.

„Môžem potvrdiť, že sme informovaní o tom, čo sa deje v U.S. Steele priamo od predstaviteľov U.S. Steelu. Vláda Slovenskej republiky urobila veľmi veľa preto, aby táto spoločnosť zostala v Košiciach. Ja by som bol najradšej, ak by firma v Košiciach zostala, ale tá je plne v rukách zahraničného vlastníka,“ uviedol pre novinárov premiér Róbert Fico na tlačovej konferencii.

Ako ďalej Fico uviedol, majitelia sa môžu sami rozhodnúť, čo s touto firmou urobia alebo neurobia. Podľa preméra je vláda o krokoch firmy informovaná.

„Ak bude definitívne známe, že U.S. Steel odchádza a že chce túto spoločnosť predať niekomu inému, potom môžeme začať rokovať my a nevylučujem ani to, čo sme my už niekoľkokrát povedali, že by sa možno štát pokúsil o balík akcií. Nikto nám nedá väčšinový balík akcií, ale možno sa pokúsime vložiť nohu do tejto spoločnosti,“ uviedol na záver Fico.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM