Kultúra

Premiéra v Romathane: Jediné profi rómske divadlo v Európe uvedie príbeh o chamtivosti

Jediné profesionálne rómske divadlo v Európe chystá premiéru tradičnej legendy. Prvé predstavenie rozprávkovej hry Zlatá podkova uvedie košické divadlo Romathan na Mikuláša, pričom príbeh o chamtivosti, priateľstve a láske je určený všetkým deťom.

Ilustračný obrázok k článku Premiéra v Romathane: Jediné profi rómske divadlo v Európe uvedie príbeh o chamtivosti
Zdroj: TASR

Premiéru rozprávkovej hry Zlatá podkova pripravilo pre deti v piatok 6. decembra košické divadlo Romathan. V poradí 62. premiéru unikátneho rómskeho divadla predvedú herci malým divákom o 10:00 hodine v sále na Štefánikovej ulici 4.

Inšpirácia k ľudskosti

„Je to na motíve tradičnej rómskej legendy a hlavnou myšlienkou je, že priateľstvo a láska je dôležitejšie ako bohatstvo a zlato,“ uviedol dnes pre novinárov riaditeľ divadla Karel Adam.

V rozprávke rómsky kováč neodolá čertovmu pokušeniu a zapredá mu dušu. Na oplátku získa schopnosť, že všetkého, čoho sa dotkne, sa premení na zlato. Získa tak bohatstvo, ale stratí priateľov a ľudský cit. Poučný príbeh má napokon šťastný koniec.

Režisér Marian Balog hovorí, že najmä v súčasnosti, keď je medzi ľuďmi mnoho chamtivosti, má príbeh inšpirovať deti k ľudskosti a k morálnym hodnotám. „Divadlo Romathan opäť prináša rozprávku najmenším, teda deťom. Som rád, že aj my dospelí sa ňou vraciame do detských čias,“ uviedol.

Vítané sú všetky deti…

Autorom scenára je Milan Godla. Predstavenie s hudbou zahrajú herci na Mikuláša v slovenskom jazyku. „Je to najmä pre rómske deti, ale budeme radi, ak prídu aj nerómske deti,“ uviedol šéf divadla Adam.

Práve rozprávky patria k častým titulom tohto jediného stáleho profesionálneho rómskeho divadla v Európe, ktoré za divákmi vyráža aj priamo do rómskych osád.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM