Kultúra

Premiéra v Štátnom divadle: Na javisko sa po 13 rokoch vracia Egressy

Štátne divadlo uviedlo 17. februára tohto roku hrôzostrašný a predsa humorom presiaknutý triler so zvláštnou filmovou atmosférou. Hra je od súčasného maďarského dramatika Zoltána Egressyho.

Ilustračný obrázok k článku Premiéra v Štátnom divadle:  Na javisko sa po 13 rokoch vracia Egressy
Zdroj: TASR

Divadelnú hru Nehoda z tvorby súčasného maďarského dramatika Zoltána Egressyho pripravila najnovšie činohra Štátneho divadla (ŠD) Košice. V slovenskej premiére túto nevšednú inscenáciu žánrovo označovanú ako snový triler uvedli v piatok (17.2.) na Malej scéne ŠD.

Sedem postáv rozohráva na javisku sled sugestívnych obrazov v centre s mladou ženou Eszter, ktorá po nehode na motorke stratí svojho snúbenca. Hra cez životné situácie vedie diváka i postavy do podvedomých sfér ľudskej osobnosti, kde reálne a surreálne, sen a skutočnosť, existujú v tom istom čase a s takou istou platnosťou. Ide o hrôzostrašný a predsa humorom presiaknutý triler so zvláštnou filmovou atmosférou.

„V istom zmysle sa Eszter dostane na hranicu života a smrti a táto situácia má spoločné prieniky a nedá sa presne rozlíšiť, či to je ešte život alebo už smrť. Je to teda zvláštna vyhrotená situácia a tí, ktorí majú radi také situácie, kde sa realita od ireality nedá presne rozlíšiť, sa určite budú tešiť,“ priblížil režisér József Czajlik.

V hre pre náročnejšieho diváka hlavnú postavu spodobila herečka Alena Ďuránová, pre ktorú to bola nová a mimoriadna skúsenosť. V ďalších postavách sa predstavili herci Dana Košická, Gejza Benkő, Róbert Šudík, Michal Soltész, Peter Cibula a Tomáš Diro. V realizačnom tíme prvej premiéry ŠD v tomto roku sú okrem Czajlika aj scénograf Tom Ciller, kostýmová výtvarníčka Erika Gadušová, dramaturg Miklós Forgács a autor hudby Róbert Lakatos.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM