Jakub Forgács Správy

Prepustený učiteľ Oto Žarnay: Od poslancov dostal šek na 1 000 eur

Prepustený učiteľ Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach Oto Žarnay v stredu dostal z rúk poslancov NR SR za politické zoskupenie OĽaNO Rad Ďurka Langsfelda a šek v hodnote 1 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Prepustený učiteľ Oto Žarnay: Od poslancov dostal šek na 1 000 eur
Zdroj: TASR

Podľa organizátora podujatia Jána Mičovského si poslanci chceli takýmto spôsobom uctiť statočnosť učiteľa v boji proti korupcii.

Poukázal na korupciu a prepustili ho

Žarnaya prišlo pred budovu školy podporiť asi 40 sympatizantov, z toho približne jednu štvrtinu tvorili členovia poslaneckého klubu OĽaNO. V príhovore Mičovský pripomenul, že hnutie má v programe boj proti korupcii aj to, že v parlamente neprešiel návrh protikorupčného zákona z ich dielne. Ako dodal, korupcia okráda ročne všetkých občanov Slovenska o vyše 500 miliónov eur, ktoré by sa mohli využiť na lepšie zdravotníctvo, školstvo, či podporu tvorby nových pracovných miest.

Samotný Žarnay povedal, že po tom, čo poukazoval na korupčné správanie sa vedenia školy a na rodinkárstvo, bol prepustený zo zamestnania. „Oficiálne z organizačných dôvodov. Pritom som na tieto praktiky upozorňoval aj Radu školy, či odbor školstva Košického samosprávneho kraja,“ dodal Žarnay. Zdôraznil, že škola ho informovala, že sa z materskej dovolenky vráti kolegyňa, ktorá učí rovnaké predmety ako on a preto preňho nie je na škole miesto. „Ona však dala výpoveď preto nie je dôvod mňa prepúšťať. Preto som aj zaslal riaditeľovi žiadosť o zrušenie ukončenia pracovného pomeru,“ doplnil.

Výpoveď dostal aj jeho kolega, ktorý sa ho zastal

Žarnay poukázal na podozrivú zmluvu. Tú riaditeľ košickej školy Peter Ivan zrušil, ale učiteľa z organizačných dôvodov po 17 rokoch prepustil. Výpoveď dostal aj jediný kolega, ktorý sa ho zastal. Riaditeľ školy odmieta, že by prepustenie učiteľov súviselo s právnickými službami. Podľa vlastných slov ich prepustil pre organizačné dôvody, keďže škola dostala od samosprávy po zmene normatívu menej peňazí a do prvého ročníka sa zapísalo menej prvákov, než predpokladali. Dodal, že Žarnay porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho prácou.

Podľa medializovaných informácií nastúpi v novom školskom roku v rámci Košického kraja na stredné školy a stredné odborné učilištia takmer o 1 000 žiakov menej ako vlani a o prácu príde 113 učiteľov.

Prepustený učiteľ Oto Žarnay: Od poslancov dostal šek na 1 000 eur
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM