Jakub Forgács Krimi

Prepustený učiteľ Oto Žarnay: S kolegami bojuje za odvolanie riaditeľa

Oto Žarnay, ktorého prepustili z košickej Obchodnej akadémie Polárna po tom, ako sa zaujímal, prečo škola platí externé právne služby, sa spolu s piatimi kolegami usiluje o odvolanie riaditeľa školy Petra Ivana. Tvrdia, že učiteľov núti zadarmo zastupovať predmety, na ktoré nemajú kvalifikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Prepustený učiteľ Oto Žarnay: S kolegami bojuje za odvolanie riaditeľa
Zdroj: TASR

Žarnay učil v škole 17 rokov, výpoveď dostal po tohtoročných maturitách. Škola prepustila aj jediného kolegu, ktorý sa ho zastal, Milana Matejovského. Riaditeľ prepustenie odôvodnil organizačnými dôvodmi. Matejovský je tiež jedným zo signatárov výzvy na odvolanie riaditeľa.

Učitelia podali žiadosť na odvolanie

Žiadosť o odvolanie učitelia adresujú vedúcemu odboru školstva Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Štefanovi Kandráčovi. Dôvod, pre ktorý by mal byť riaditeľ OA podľa učiteľov odvolaný, je interný predpis o pracovnom režime pedagogických zamestnancov. Riaditeľ ho vydal v marci tohto roka. Na základe predpisu musia učitelia zastupovať neprítomného kolegu, ale keď zastupujú v predmete, na ktorý nemajú kvalifikáciu, táto hodina sa im neráta ako práca nadčas, ale ako pedagogický dozor nad žiakmi. V žiadosti učitelia uvádzajú, že pedagogickí zamestnanci by podľa zákona mali za hodinu práce nadčas dostať k platu 30 percent hodinovej sadzby funkčného platu alebo náhradné voľno.

„Interný predpis, ktorý vydal riaditeľ školy P. Ivan, je v rozpore s touto vyhláškou, Zákonníkom práce a hrubým porušením práv pedagogických zamestnancov na odmenu za ich prácu nadčas. Zákon jasne hovorí, že každý, kto supluje, má nárok na odmenu,“ konštatujú učitelia v žiadosti. Žarnay hovorí, že si tieto záležitosti overoval u zodpovednej pracovníčky ministerstva, ktorá sa podľa neho jednoznačne vyjadrila, že tým riaditeľ núti učiteľov suplovať zadarmo.

Porušením Zákonníka práce, zákona a vyhlášky riaditeľ podľa učiteľov nielen porušil práva učiteľov, ale aj ohrozil rozpočet školy. „Nakoľko učitelia, ktorí nedostali zaplatené za zastupované hodiny, majú právo žiadať nevyplatené peniaze (premlčacia doba sú dva roky) a škola by tak naraz musela vyplatiť vysokú čiastku,“ vysvetlili v žiadosti.

Prepustený učiteľ Žarnay chystá v súvislosti so svojou výpoveďou právne kroky. „Pripravujeme podanie žalobného návrhu na súd v súlade so Zákonníkom práce teda po skončení pracovného pomeru. Teraz je dôležité zozbierať potrebné dôkazy na preukázanie porušenia zákona,“ povedala Žarnayova právnička Mária Ritomská, ktorá je poslankyňa NR SR za OĽANO. Výpovedná lehota učiteľovi uplynie v sobotu.

Žarnay plánuje aj žalobu na ochranu osobnosti

Okrem toho chce Žarnay pre výroky riaditeľa Ivana na jeho adresu podať žalobu na ochranu osobnosti. Riaditeľ totiž vyhlásil, že Žarnaya prepustil z organizačných dôvodov, ale aj preto, že dlhodobo porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho pracovnými výsledkami. Učiteľ tvrdí, že za 17 rokov svojho pôsobenia v OA Polárna nedostal upozornenie o porušení pracovnej disciplíny s možnosťou výpovede. „Výpoveď, a tak je to v nej aj uvedené, som dostal z organizačných dôvodov a nie je v nej ani zmienka o tom, že by som ju mal dostať pre nejaké zápisy o porušení pracovnej disciplíny alebo nespokojnosti s vykonávaním mojej pedagogickej práce,“ reagoval Žarnay.

Rovnako tvrdí, že počas celého pôsobenia v škole ho ani raz neupozornili na nespokojnosť s výsledkami jeho práce alebo na sťažnosti zo strany žiakov. „Naopak, za posledné štyri roky pôsobenia v škole, mi bola dvakrát na hospitácii zástupkyňa školy E. Poláková, ktorá kladne hodnotila prevedenie mojich hodín. Trieda, ktorú som viedol naposledy počas štvorročného obdobia, sa stala dvakrát po sebe najlepšou triedou školy,“ doplnil Žarnay.

Riaditeľ školy Peter Ivan nechcel komentovať ani žiadosť o jeho odvolanie a ani plánované podanie žaloby pre jeho výroky. „Konanie a výroky Mgr. Žarnaya nebudem komentovať. Všetky jeho podnety budú podľa uznesenia Zastupiteľstva KSK preverené odbornou komisiou zriadenou predsedom KSK,“ napísal vo svojom stanovisku.

Učiteľa sa zastali aj niektorí poslanci NRSR. Ján Mičovský (OĽaNO) sa s prípadom Ota Žarnaya obrátil otvoreným listom aj na najvyšších predstaviteľov štátu – prezidenta SR, predsedu parlamentu a predsedu vlády.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM