Lenka Fedorová Rôzne

Preslávila ju Zlatá brána, dnes volá po oprave: Historickú budovu na Timonovej čaká zmena

To, čo bolo kedysi pýchou mesta sa už dnes tak nazvať nedá. Správcovia však robia všetko preto, aby budove vrátili zašlú slávu.

Ilustračný obrázok k článku Preslávila ju Zlatá brána, dnes volá po oprave: Historickú budovu na Timonovej čaká zmena
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli článok o budove na rohu Františkánskej a Hlavnej, ktorá svojím zjavom košickej Hlavnej ulici rozhodne nepridáva na kráse. Takýchto je v blízkosti centra mesta viacero a jednou z nich je aj budova na Timonovej ulici, ktorá skrýva zaujímavú históriu.

V budove sa natáčala legendárna Zlatá brána

História budovy siaha do polovice 19. storočia. V minulosti sa v nej učili maďarskí učni rôznym druhom remesiel, v polovici 20. storočia ju darom získal Slovenský katolícky kruh. Neskôr však budovu zhabal štát a objekt tak poputoval do rúk Československej televízii.

Práve ona pri prerábaní budovy zasiahla do jej historických prvkov. Zaujímavosťou je, že práve v tejto dnes nelichotivej budove sa kedysi natáčala aj legendárna detská relácia Zlatá brána, ktorá dodnes rezonuje v pamäti divákov. Tá sa na obrazovkách začala vysielať ešte v roku 1970.

Na pláne veľká rekonštrukcia

V súčasnosti je opäť majiteľom objektu Slovenský katolícky kruh a budovu spravuje OZ FUGA – kultúrne centrum kresťanov. Práve správcu budovy sme kontaktovali s otázkou ako plánujú v budúcnosti s budovou nakladať.

„Rekonštrukciu celej budovy, ktorá sa nachádza na Timonovej 4 máme v pláne už niekoľko rokov. Po dohode s vlastníkom objektu /Slovenský katolícky kruh/, tam chceme zriadiť kresťanské kultúrne centrum FUGA,“ uviedol pre Košice24 Oliver Saloň z OZ Fuga.

Ako ďalej Saloň priblížil, súčasťou bude multifunkčná sála, kaviareň, reštaurácia, hostel, nahrávacie štúdio a hudobná škola pre deti so sociálne znevýhodneného prostredia. V súčasnosti však intenzívne hľadajú na túto rekonštrukciu prostriedky a my pevne veríme, že budova nebude chátrať a sa stane sa plnohodnotnou súčasťou centra mesta.

Foto: dnes24.sk

Budova bývalej televízie je dnes v nelichotivom stave
4
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM