Michal Lendel Kultúra

Prestížny rodák od Košíc: Portrétoval cisára Františka Jozefa aj Sissi

Rodák z Rozhanoviec maľoval najslávnejších vladárov, ale aj umelcov 19. storočia. Nechať sa zvečniť práve týmto výtvarníkom bolo poctou aj pre samotného rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Diela Horovitza dnes nechýbajú v najvýznamnejších galériách po celej strednej Európe.

Ilustračný obrázok k článku Prestížny rodák od Košíc: Portrétoval cisára Františka Jozefa aj Sissi
Zdroj: TASR

K popredným európskym portrétistom v druhej polovici 19. storočia patril maliar Leopold Horovitz (1838–1917), rodák z Rozhanoviec. V Rakúsko-Uhorsku, Poľsku či Nemecku vtedy mnohé významné osobnosti považovali za prestíž, aby boli zvečnené na plátne práve od neho. Horovitz niekoľkokrát portrétoval rakúskeho cisára Františka Jozefa I. a bol prvým maliarom, ktorý vytvoril portrét jeho manželky známej ako Sissi, a to po jej tragickej smrti.

Od Košíc cez Paríž a Budapešť až do Viedne

Podľa zápisu v matrike sa Horovitz narodil 2. februára 1838 v Rozhanov­ciach (dnes okres Košice-okolie), kde bývali jeho rodičia. Tí sa ako židia v tom čase podľa zákonov nemohli usadiť priamo v meste Košice, kam dochádzali za prácou. Podľa dochovaného rodinného príbehu sa však malý Leopold zhodou okolností v Košiciach narodil, keď sa jeho matka nestihla vrátiť z trhu domov a musela zostať na noc v meste. Pravdepodobne v roku 1841 sa Horovitzovci napokon presťahovali do Košíc a v meste tak zakladali medzi prvými tamojšiu židovskú komunitu.

Leopold sa do tajov maliarstva zaúčal najprv v Košiciach, neskôr študoval na viedenskej akadémii. „Následne sa presťahoval do Paríža, potom do Varšavy, pôsobil v Budapešti a nakoniec exceloval vo Viedni, kde pôsobil na cisárskom dvore. Patril medzi vychytených portrétistov šľachtickej a spoločenskej smotánky,“ uviedla historička umenia Jana Švantnerová.

Portrétovanie osobností a najmä cisárovnej Sissi

Horovitz portrétoval napríklad poľského básnika Adama Mickiewicza, maďarského spisovateľa Móra Jókaia či rakúskeho skladateľa Johanna Straussa mladšieho. Najväčší význam dosiahol práve v portrétnej tvorbe, ale venoval sa aj žánrovým výjavom, často zo židovského prostredia, z ktorého pochádzal.

Ako umelec získal Horovitz mnohé ocenenia v rôznych krajinách. Za najvýraznejšiu poctu považuje Švantnerová práve želanie cisára Františka Jozefa, aby ako prvý zhotovil portrét jeho zosnulej manželky Alžbety, ktorú v roku 1904 zabil atentátnik. Známa Sissi sa za života v staršom veku nechcela dať maľovať ani fotografovať, cisár tak chcel mať aspoň dodatočne jej obraz z tohto obdobia. „To portrétovanie prebiehalo veľmi zaujímavo. K Horovitzovi do zriadeného ateliéru prichádzali osoby blízke cisárovnej, napríklad jej kaderníčka, žena, ktorá sa jej starala o garderóbu, jej dvorné dámy a podobne. A všetci konzultovali s Horovitzom to, ako má ten portrét vyzerať,“ priblížila kunsthistorička.

Umelec sa domov stále vracal…

Do Košíc sa maliar každoročne vracal za svojou matkou, a to až do jej smrti v roku 1904. Pochovaná chcela byť vedľa svojho manžela na starom židovskom cintoríne v Košiciach, ktorý bol vtedy už viac rokov pre ďalšie pohreby uzavretý. Leopold však využil svoje známosti a priamo u cisára vybavil výnimku pre pohreb matky na tomto mieste. Aj to svedčí o jeho obľúbenosti a renomé na cisárskom dvore.

Horovitzove obrazy sa dnes nachádzajú v popredných galériách v Poľsku, Rakúsku, Maďarsku i na Slovensku. Košická Východoslovenská galéria (VSG) má napríklad dva jeho autoportréty. Diela Leopolda Horovitza sú cenené aj na aukciách. „Pred pár rokmi sa objavil vo viedenskom aukčnom dome Dorotheum jeho portrét mladého baróna Rotchilda a bol ohodnotený na sumu 50.000 až 70.000 eur,“ konštatovala Švantnerová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM