Lukáš Zavacký Rôzne

Preteká cez Košice i takmer celým krajom: 5 zaujímavostí o Hornáde, o ktorých ste možno netušili

Rieka Hornád je symbolom Košíc. Prechádza však nielen cez naše mesto, ale aj celým krajom. Že je piatou najdlhšou riekou na Slovensku, to asi viete. O týchto zaujímavostiach ste však možno ešte nepočuli.

Ilustračný obrázok k článku Preteká cez Košice i takmer celým krajom: 5 zaujímavostí o Hornáde, o ktorých ste možno netušili
Zdroj: TASR

Koľkokrát sme okolo nej prechádzali, toľkokrát sme si ju možno aj všimli. Rieka Hornád je pre Košice taktiež jednou z krás, ktoré ponúkajú. Vedeli ste však o nej toto?

O 150 m vyššie

Rieka Hornád prechádza aj jednou z častí Slovenského raja, a to Prielomom Hornádu. Práve jej predchodca ho v dávnom období vytvoril, keďže v období mladšieho neogénu tiekol Hornádskou kotlinou o 150 m vyššie. Neskôr sa územie Slovenského raja zdvíhalo, kým tok Hornádu začal klesať až do dnešnej podoby.

Hornád ako hrnúť

Ako všetky názvy, tak aj názov Hornád musel odniekiaľ vzniknúť. Píše sa o ňom v knihe Hydronymia slovenskej časti povodia Hornádu od Andrey Goótšovej, Alexandry Chomovej a Jaromíra Krška. Uvádza sa tam, že najstaršie pomenovania našej rieky pochádzajú z Anonymovej kroniky, a to v podobe Honrat alebo Honrad. Názvom sa neskôr zaoberali viacerí učenci, ktorí jeho pôvod skúmali z rôznych hľadísk. Napríklad J. Martinka vychádzal z praslovanského základu hrnúť – čiže voda je živel, ktorý sa hrnie.

Končí až v Maďarsku

A čím vôbec Hornád prechádza? Pramení na východnom úpätí Kráľovej hole, presnejšie juhozápadne od dedinky Vikartovce vo východnej časti Nízkych Tatier. Tečie cez Spiš smerom na Košice a tiahne sa až do Maďarska, kde sa vlieva do rieky Slaná (maď. Sajó). Hornád teda zasahuje nielen na Slovensko, ale sčasti aj na územie nášho južného suseda.

Preteká cez štyri slovenské mestá

Pýšiť sa Hornádom môžu štyri slovenské mesta. V poradí, ako cez nich preteká, sú to Spišská Nová Ves, Spišské Vlachy, Krompachy a Košice. Na Slovensku sme teda poslednou mestskou zastávkou tejto rieky.

Hornád v názvoch obcí

Rieku Hornád si do svojich názvov pridali aj viaceré obce na Slovensku. Družstevná pri Hornáde, Chrasť nad Hornádom, Kostoľany nad Hornádom, Matejovce nad Hornádom a Trstené pri Hornáde. No nielen ony. Hornád sa pridružil aj do pomenovaní rôznych prírodných rezervácií ako napríklad už spomenutý Prielom Hornádu.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: cestovatel.eu/slo­venskyraj.sk/Hy­dronymia slovenskej časti povodia Hornádu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM