Marcel Mojžiš Správy

Prevádzka Botanickej záhrady je ohrozená. Na odkúpenie časti jej pozemkov chýbajú peniaze

Na prenájme pozemkov pre košickú Botanickú záhradu do 15. augusta sa dnes dohodli predstavitelia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a zástupcovia Dominikánskeho konventu Košice.

Dohodou sa tak získal čas na hľadanie riešenia situácie s pozemkami vo vlastníctve konventu, ktoré užíva Botanická záhrada. Vedenie UPJŠ v Košiciach dúfalo, že obe strany sa na rokovaní priblížia k uspokojivej dohode vzhľadom na skutočnosť, že platnosť predchádzajúcej nájomnej zmluvy skončila. „K definitívnej dohode univerzity s dominikánmi ale nedošlo, pretože kritickým bodom sú peniaze. Pre Dominikánsky konvent by bol najvýhodnejším riešením predaj pozemkov, no na ich odkúpenie UPJŠ v Košiciach nemá finančné prostriedky,“ informovala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová. Dnešná dohoda sa tak týka len podpisu nájomnej zmluvy na obdobie jedného mesiaca – od 15. júla do 15. augusta.

UPJŠ nedávno odkúpila od Dominikánskeho konventu zhruba 1,3 hektára pozemkov, ktoré sú kľúčové pre chod jej Botanickej záhrady rozprestierajúcej sa na celkovej ploche 30 hektárov. Kúpnu zmluvu uzatvorili v marci tohto roka a univerzita ňou získala pozemky s rozlohou 12 810 metrov štvorcových za sumu 615 392 eur, ktoré jej na tento účel pridelilo Ministerstvo školstva. Ďalších zhruba osem hektárov plochy patriacej k Botanickej záhrade však ostalo vo vlastníctve Dominikánskeho konventu a univerzita mala záujem dohodnúť na ich prenajatí.

Konvent ale dospel k záveru, že nájomná zmluva, ktorá bola platná do konca mája 2013, nezodpovedá jeho predstavám a rozhodol sa jej platnosť nepredĺžiť. Dominikáni sa listom zaslaným univerzite 1. júla 2013 vyjadrili, že nesúhlasia s ďalším pohybom zamestnancov a návštevníkov Botanickej záhrady na ich pozemkoch, na ktorých sa nachádzajú exteriérové expozičné priestory nevyhnutné pre prevádzku Botanickej záhrady,“ uviedla Oravcová.

Vypratať tieto pozemky by podľa nej však nebolo vôbec jednoduché, pretože daný areál má veľkú spoločenskú hodnotu a bol rokmi zveľaďovaný. Nachádza sa na ňom bazén, altánok, skalky, náučné chodníky a viaceré vzácne, dokonca aj chránené rastliny, napríklad metasekvoje, či ďalšie chránené rastlinné druhy.

UPJŠ dotuje činnosť Botanickej záhrady sumou približne 100 000 eur ročne a na odkúpenie spomínaných pozemkov nemá prostriedky z vlastných zdrojov. „Opätovne preto osloví mestské, krajské a štátne inštitúcie s prosbou o pomoc pri riešení tejto nepríjemnej situácie, aby nebola ohrozená prevádzka Botanickej záhrady, ktorej činnosť je aj vo verejnom záujme a ročne ju navštívi približne 50 000 návštev­níkov,“ konštatovala Oravcová.

Pokiaľ sa nenájde riešenie, podľa nej hrozí, že po 15. auguste už nebude môcť Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach využívať svoje exteriéry, čím príde nielen o vonkajšie expozície, ale aj o možnosť dopestovania rastlín pre svoje expozičné skleníky. Obyvatelia mesta i širokého okolia zároveň prídu o možnosť navštíviť Botanickú záhradu, či už za účelom relaxu alebo získania nových poznatkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM