Peter Klimant Správy

Pri Košiciach sa konala tradičná Štefanská poľovačka: Strelcom sa však príliš nedarilo

Na druhý sviatok vianočný sa v našom regióne už tradične konáva posledná veľká poľovačka v roku - Štefanská poľovačka. Tieto Vianoce sa jej zúčastnilo niekoľko desiatok strelcov spolu s honcami. V nepriaznivom počasí sa im však príliš nedarilo.

Ilustračný obrázok k článku Pri Košiciach sa konala tradičná Štefanská poľovačka: Strelcom sa však príliš nedarilo
Zdroj: TASR

Takmer 40 strelcov spolu s honcami sa stretlo na tradičnej Štefanskej poľovačke. Zorganizovali ju v sobotu pri obci Slanec v okrese Košice – okolie. Usporiadatelia hovoria o úspešnej akcii, aj keď bola na úlovky trocha skromnejšia.

„V našom Poľovníckom združení (PZ) Slanská dolina je Štefanská poľovačka na diviačiu zver tradičná. Je záverečnou v rámci roka, aby mohol byť na Silvestra každý doma so svojimi rodinami,“ uviedol spoluorganizátor poľovačky František Petro.

Len jeden diviak

Strelcom pod Slanským hradom dnes neprialo šťastie ani počasie. Ulovili totiž iba jedného diviaka. „Bola hmla, diviačia zver aj keď bola v pohone, nevyrazila na strelcov. Úspech sa nedostaví stále. Akciu však hodnotíme ako úspešnú. Nikto neutrel zranenie, ani zvieratá, nikomu sa nestratil psík. Spolu s priateľmi sme zároveň spálili prebytočné tuky po sviatkoch,“ podotkol Petro.

S priebehom dnešnej akcie bol spokojný aj Tibor Lebocký, prezident Slovenského poľovníckeho zväzu a Slovenskej poľovníckej komory. „Poľovačka mala absolútne bezrizikový priebeh,“ skonštatoval a pochválil zmienené združenie za jeho celoročnú činnosť pri starostlivosti o voľne žijúcu zver. PZ Slanská dolina má na starosti územie o rozlohe viac ako 4000 hektárov, z toho 860 hektárov zaberajú lesy.

Naposledy začiatkom novembra

Pri Slanci sa stretlo naposledy väčšie množstvo poľovníkov začiatkom novembra, keď tu zorganizovali 22. ročník memoriálu Andreja Renču. Tradičné súťažné podujatie prilákalo poľovníkov z Kanady, Nemecka, Českej republiky a Slovenska. Na neskoršej spoločnej poľovačke sa zúčastnilo asi 80 strelcov.

Z pohľadu počtu úlovkov bola najúspešnejšou Štefanskou poľovačkou pri Slanci tá z roku 2008. Podarilo sa na nej uloviť až 12 kusov diviačej zveri.

Štefanská poľovačka pri Košiciach priniesla len jeden úlovok
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM