Alexandra Kolínská Kultúra

Príbehy o Ťahanovčanoch vás očaria: Kniha poviedok je na svete

Ťahanovce oficiálne odprezentovali svoju prvú knihu poviedok. Autori kvôli príbehom navštevovali Ťahanovčanov takmer rok. 10 poviedok, 10 príbehov tvorí literárnu kroniku tejto známej obce, dnes už mestskej časti Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy o Ťahanovčanoch vás očaria: Kniha poviedok je na svete
Zdroj: TASR

Všetkým milovníkom regionálnych dejín a príbehov napísaných na základe skutočných historických udalostí je určená kniha Ťahanovské poviedky, ktorej verejná prezentácia sa uskutočnila v nedeľu popoludní v kultúrnej sále Miestneho úradu košickej mestskej časti Ťahanovce. „V tomto roku si pripomíname 750. výročie od prvej písomnej zmienky o existencii Ťahanoviec. Život v čase ich vzniku a dnes je neporovnateľný a ťažko porovnateľné je i to, ako sa tu žilo pred dvesto, sto, či päťdesiatimi rokmi. Je dobré, ak sa pamäť ľudu zachová. Ak aj po desaťročiach alebo po storočiach vieme, čo a ako formovalo tunajšiu pospolitosť,“ uviedol starosta Ťahanoviec Ján Nigut.

Pravé orechové

Kniha vyšla vo vydavateľstve Vienala a prezentuje Ťahanovce prostredníctvom desiatich poviedok z rôznych dejinných období. Každé z diel vykresľuje osudy ľudí, ktorí síce nikdy netvorili dejiny, ale dôsledky všetkých historických zmien sa ich bezprostredne dotýkali. Autormi sú spisovatelia z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Slavomír Szabó, Silvia Bolčová a Jiří Zaťovič. Poviedky dopĺňajú atmosférické ilustrácie Jany Šlosárovej.

Masová poprava pri tuneli

„Kedysi sa príbehy tradovali, ľudia si ich rozprávali, prenášali sa z generácie na generáciu. Od masového nástupu televízie sa však miestne historky strácajú do nenávratna. Vďaka tejto knihe aspoň časť z nich v Ťahanovciach pretrvá. Verím, že sme týmto zachránili nielen určitú časť našej histórie, ale zároveň vzniklo literárne dielo, ktorého poviedky dokážu zaujať čitateľov bez ohľadu na to, či v Ťahanovciach niekedy boli alebo nie," dodal Nigut.

Ťahanovské poviedky zahŕňajú príbehy o dejinných zlomoch, ako bola napríklad masová poprava pri ťahanovskom tuneli na konci 2. svetovej vojny, oslobodenie obce, ale približujú tiež rôzne povery a magické rituály, ktoré sa v minulosti praktizovali na slovenskom vidieku. Časovo najstarší príbeh je z 19. storočia a naopak, najmladší je z 50. rokov 20. storočia, keď obyvateľov Ťahanoviec prenasledovali za domáce pálenie pálenky.

Rok plný návštev obyvateľov

„Takmer rok sme navštevovali obyvateľov a rodákov z Ťahanoviec a počúvali rozprávania, z ktorých sme vybrali desať najzaujímavejších. Mnohé detaily sme museli konzultovať s historikmi a etnografmi. Beletria dokáže na konkrétnych príkladoch poukázať na spôsob myslenia, hierarchiu hodnôt, či odraz dejinotvorných zlomov vo vnútornom svete ľudí, ktorí tu žili pred nami. A dobrý príbeh dokáže čitateľa zaujať bez ohľadu na to, či sa odohral v Ťahanovciach alebo v Chicagu. Nie je to teda kniha určená len Ťahanovčanom, je tiež úzko napojená na históriu Košíc. Isto ju ocenia aj tí, ktorí sa ešte len narodia a dozvedia sa o skutočnostiach, ktoré by inak upadli do zabudnutia," uviedol predseda Literárnej spoločnosti Slavomír Szabó.

Sídlisko Ťahanovce

Literárna spoločnosť Pravé orechové je občianske združenie spisovateľov z Košíc. Autori tvoria beletriu na základe pamäte ľudu a archívnych materiálov. Spoločnosť vznikla v roku 2001. Ťahanovce sú mestskou časťou mesta Košice. Ako samostatná historická obec však jestvovali už od roku 1264. Prevažná časť má stále vidiecky charakter a v súčasnosti tu žije približne 2200 obyvateľov.

Viac informácií sa dočítate v článku Unikátna kniha prekvapí nielen Ťahanovčanov!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM