Zuzana Vajayová Rôzne

Priebeh hokejového šampionátu vníma pozitívne radnica i viacerí hotelieri

Priebeh hokejových majstrovstiev sveta, ktoré sa okrem Bratislavy konali aj v Košiciach, zhodnotilo po ich skončení pozitívne vedenie košického magistrátu, ale aj zástupcovia viacerých hotelových zariadení na území mesta.

Východoslovenskú metropolu navštívilo počas svetového šampionátu niekoľko tisíc zahraničných turistov.

Podľa hovorkyne magistrátu Martiny Viktorínovej sa podľa prvých odhadov hovorí o 5000 zahraničných turistoch, ktorí zavítali do Košíc počas hokejových majstrovstiev sveta. „Obsadenosť ubytovacích zariadení v meste dosiahla približne 95 percent, pričom najviac turistov prišlo do 4. mája zo Švajčiarska a Rakúska, po tomto termíne to boli Švédi,“ konkretizovala Viktorínová.

Ako dodala, množstvo turistov sa počas šampionátu zapájalo v meste do sprievodných akcií a prejavilo záujem aj o jednodňové výlety do okolia zamerané na pamiatky UNESCO či návštevu tokajskej vinohradníckej oblasti.

„Najväčší prínos z hľadiska mesta považujeme to, že viac ako 600 miliónov ľudí videlo vo svete na svojich televíznych obrazovkách Košice. Berieme to ako výbornú príležitosť ich zviditeľnenia pred kľúčovým rokom 2013, kedy budú Košice Európskym hlavným mestom kultúry,“ zhodnotila Viktorínová.

Východoslovenské mesto žilo hokejom okrem štadiónu Steel arény aj vo dvoch city fun zónach na Hlavnej ulici či v priestoroch amfiteátra v košickej mestskej časti Sever. Podľa slov hovorkyne sa tam počas zápasov slovenského mužstva stretlo viac ako 10.000 fanúšikov.

Košický magistrát neeviduje žiadne udalosti, ktoré by výrazne narušili priebeh hokejového šampionátu. „Počas majstrovstiev sa riešili dve vreckové krádeže na Hlavnej ulici. Nezaznamenali sme ani výrazné výtržnosti, fandilo sa naozaj civilizovane,“ podotkla Viktorínová.

Návštevnosť košickej Steel arény bola podľa jej ďalších slov v priemere viac ako 60-percentná. V rámci jednotlivých zápasov sa pohybovala minimálne na 50 percentách a počas viacerých zápasov bol štadión vypredaný. Jednotlivé hokejové zápolenia si prišlo naživo pozrieť do jeho interiéru vyše 115.000 ľudí.

Šampionát vnímajú pozitívne aj viacerí košickí hotelieri. „Najväčší záujem o ubytovanie bol v prvej polovici majstrovstiev. Turisti pochádzali najmä z Rakúska, Nórska, ale aj Bieloruska,“ informovala TASR Eva Hrubovčáková z Penziónu Hradbová. Hotel Ambassador bol počas šampionátu v Košiciach plne obsadený. „Ubytovaní hostia pochádzali hlavne zo Švédska, Nórska a Rakúska,“ priblížil manažér hotelového zariadenia Richard Koščo. Zvýšený záujem o ubytovanie zo strany hokejových fanúšikov zaznamenal okrem iných zariadení napríklad aj Rokoko boutique hotel.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM