Alexandra Kolínská Správy

Prieskum na Jahodnej: Okrem uránu ťažiarov zaujali aj vzácne zeminy

Obyvatelia Košíc a okolia majú dlhé roky problémy s výskumom výskytu uránu na Jahodnej. Tieto správy ich nepotešia. Okrem uránu sa chcú tentokrát zamerať aj na vzácne zeminy. Práce na Jahodnej sa tak môžu natiahnuť o 10 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum na Jahodnej: Okrem uránu ťažiarov zaujali aj vzácne zeminy
Zdroj: TASR

Spoločnosť Ludovika Energy, ako držiteľ prieskumného územia v lokalite Kurišková na Jahodnej pri Košiciach má záujem o predĺženie lehoty prieskumu o ďalších desať rokov. Ako pred novinármi vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Boris Bartalský, dôvodom je, že okrem geologického prieskumu zameranému na prítomnosť a obsah uránu sa chcú geológovia zamerať na zistenie potenciálu pre výskyt prvkov vzácnych zemín v lokalite a jej okolí.

Testovanie zemín

Podľa Bartalského Ludovika Energy tak reaguje na nepriaznivý vývoj cien uránu na svetovom trhu a naopak, na rastúci záujem o vzácne zeminy. V prípade pozitívneho výsledku bude nasledovať opätovné technologické testovanie vzoriek z už vykonaných vrtov. „Prieskumom sme získali indície, že vzácne zeminy sa v prieskumnom území nachádzajú,“ povedal Bartalský.

Bez negatívneho vplyvu

Ako Bartalský dodal, dôvodom na desaťročné predĺženie lehoty prieskumu je skutočnosť, že spoločnosť chce komplexne dokončiť geologický prieskum. Pritom o toto predĺženie požiadala už dvakrát. Zdôraznil pritom, že doterajší prieskum nemal negatívny vplyv na životné prostredie, čo potvrdila aj správa odbornej pracovnej skupiny.

Nejde o ďalší urán

„Zatiaľ sa do prieskumu na Jahodnej investovalo viac ako 22,45 milióna eur. Odhadnúť náklady na dokončenie prieskumu je teraz nemožné,“ poznamenal Bartalský s tým, že finančné zdroje na túto aktivitu získavajú geológovia z investičných spoločností, ktoré zvyčajne do prieskumu investujú. „To, čo je pre vedu a technológiu výskum, to je pre geológiu prieskum,“ zdôraznil s tým, že prvky obsiahnuté vo vzácnych zeminách sa využívajú v najmodernejších technológiách, ktoré šetria životné prostredie. „Nejde tu o nový prieskum, ktorý by znamenal jeho ukončenie v súvislosti s uránom. Ide o rozšírenie už existujúceho prieskumu,“ doplnil Bartalský.

Zákon zakazuje ťažbu uránu

Podľa košického aktivistu a predsedu základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Košice 2013 Ladislava Rovinského ide zo strany geologickej spoločnosti najmä o naťahovanie času. „Prirodzene pripravujeme v tejto súvislosti naše aktivity,“ povedal Rovinský a zdôraznil, že napriek existencii zákona, ktorý by mal prakticky znemožniť ťažbu uránu na Slovensku, Ludovika Energy pokračuje v príprave ťažby. „Zrejme ten zákon až tak vážne neberie,“ doplnil.

Bartalský pritom podčiarkol, že prieskum a ťažba sú rozdielne veci. „Našou úlohou je dokončiť geologický prieskum,“ vyhlásil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM