Webnoviny - Rôzne

Prihlášky na nadstavbové a pomaturitné štúdium do 31. mája

Ešte do konca mesiaca si môžu absolventi stredných škôl podávať prihlášky na nadstavbové a pomaturitné štúdium. Do 31. mája ich treba odovzdať riaditeľovi príslušnej strednej školy.

Ilustračné foto: SITA (WEBNOVINY) – Uchádzači, ktorých neprijmú na vysokú školu, majú termín predĺžený do 31. júla. Nadstavbové a pomaturitné štúdium nadväzujú na odborné vzdelávanie a prípravu.

Nadstavbové štúdium uzatvára maturitná skúška

Je vhodné pre absolventov štúdia učebného odboru strednej odbornej školy. Tí, čo už maturitu majú zo strednej odbornej školy alebo inej strednej školy, si môžu doplniť vzdelanie formou pomaturitného štúdia. Vybrať si možno zdokonaľovacie alebo inovačné štúdium, kvalifikačné štúdium, špecializačné štúdium a vyššie odborné štúdium.

Formou zdokonaľovacieho alebo inovačného štúdia si žiak zlepšuje vedomosti a zručnosti v skôr absolvovanom študijnom odbore. Kvalifikačné štúdium umožní žiakovi získať odbornú kvalifikáciu v inom študijnom odbore, pričom na záver absolvuje maturitnú skúšku. Špecializované štúdium je určené pre žiakov, ktorí chcú získať špeciálne vedomosti a zručnosti, vrátane nových vedecko-technických poznatkov potrebných na výkon povolaní, na ktoré sa pripravovali v predchádzajúcom študijnom odbore. Aj oni musia na záver zložiť maturitu. Všeobecné vzdelanie a špeciálne vedomosti a zručnosti, vrátane nových vedecko-technických poznatkov, ponúka vyššie odborné štúdium. Tiež sa končí maturitou.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM