Alexandra Kolínská Samospráva

Príjemnejšie cestovanie aj zníženie hlučnosti: Dopravný podnik chce nakúpiť nové trolejbusy

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), plánuje predložiť žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt s názvom Obnova vozidlového parku trolejbusov v Košiciach. Pribudnutím nových trolejbusov v meste má dôjsť k zníženiu hlučnosti, vibrácií, poruchovosti a nákladov na údržbu.

Ilustračný obrázok k článku Príjemnejšie cestovanie aj zníženie hlučnosti: Dopravný podnik chce nakúpiť nové trolejbusy
Zdroj: TASR

Ako dnes na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Košiciach povedal viceprimátor mesta Ján Jakubov, po neúspešnom prvom kole sa DPMK opätovne uchádza o príspevok na nákup troch kusov trolejbusov v celkovej hodnote 1,89 milióna eur. Cieľom predkladaného materiálu je schválenie predloženia žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP), v prípade schválenia NFP jeho realizácia, zabezpečenie jeho kofinancovania a trvalej udržateľnosti akciovou spoločnosťou Dopravný podnik mesta Košice.

Museli ich nahrádzať autobusmi

Dňa 18. júla Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok a DPMK v tejto súvislosti pripravuje verejné obstarávanie na obnovu vozidlového parku trolejbusov. V súčasnosti má DPMK 18 trolejbusov, z toho 14 je v prevádzkyschopnom technickom stave. Na plné zabezpečenie trolejbusových liniek treba 18 trolejbusov. Dosiaľ bolo autobusmi nahradených maximálne 6 trolejbusov.

Prvé zamietnutie spôsobila administratívna chyba

Poslanci v rozprave poukazovali najmä na dôvody zmarenia prvého tendra pre administratívnu chybu DPMK. Dôvodom bolo nesplnenie všetkých všeobecných podmienok definovaných výzvou. „V čase predloženia žiadosti dňa 12. mája nebola ešte vyhlásená verejná súťaž. V termíne do 18. júna sme na základe výzvy riadiaceho orgánu doplnili projektovú dokumentáciu vrátane oznámenia o vyhlásení súťaže. Riadiaci orgán toto oznámenie o vyhlásení súťaže neakceptoval a žiadosť o poskytnutie NFP neschválil," objasnila vtedy hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová.

Zefektívnenie dopravy

Podľa dôvodovej správy k tomuto bodu programu realizáciou projektu dôjde k podstatnému zvýšeniu prevádzkovej a technickej kvality i zlepšeniu prostredia pre cestujúcich. Zároveň aj k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy, komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti. Ďalej dôjde k zníženiu hlučnosti, vibrácií, poruchovosti a nákladov na údržbu. Realizácia projektu súčasne umožní pokračovať v budovaní integrovaného dopravného systému v meste Košice.

Podľa tejto správy bude mať projekt pozitívne dopady aj na hospodárenie DPMK, hlavne v oblasti úspor nákladov na údržbu.

Na dnešnom rokovaní sa jednalo aj vo veci odvolania riaditeľa DPMK. Viac sa dočítate TU!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM