Zuzana Vajayová Rôzne

Primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu pre zosuvy pôdy

Primátor mesta Košice Richard Raši dnes o 16.00 h vyhlásil na území mesta Košice mimoriadnu situáciu v dôsledku pokračujúcich intenzívnych zosuvov pôdy v Mestskej časti Košice – Krásna na Ulici 1. mája a uvoľňovania zeminy a kamenia nad Kostolianskou

Zosuvy pôdy a uvoľňovanie kamenia ohrozuje životy a majetok obyvateľov dvanástich rodinných domov na Ulici 1. mája a na Kostolianskej ceste ohrozuje bezpečnosť účastníkov cestnej premávky.

Krízový štáb mesta Košice na dnešnom popoludňajšom zasadnutí zabezpečil pravidelný monitoring situácie. V najkratšom možnom čase sa uskutočnia rokovania zástupcov mesta Košice s predstaviteľmi orgánov štátnej správy, na ktorých budú dohodnuté ďalšie postupy, ktoré pomôžu odstrániť hroziace nebezpečenstvo. V prípade zosuvov svahu na Ulici 1. mája sa ukazuje ako optimálne riešenie odvodnenie svahu horizontálnymi odvodňovacími vrtmi.

Aktuálne klimatické podmienky žiaľ neumožňujú nasadenie ťažkej techniky, ktorá je však v pohotovosti. V prípade zlepšenia počasia budú pripravené mechanizmy okamžite nasadené na výkon záchranných prác. Mesto Košice zároveň pripravuje v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice núdzové ubytovanie pre obyvateľov ohrozených nehnuteľností na Ulici 1. mája. Psychosociálne centrum je pripravené poskytnúť im v prípade potreby psychologickú po­moc.

Na Kostolianskej ceste mesto Košice zabezpečí zníženie rýchlosti na kritickom úseku a operatívne pripraví technické riešenia, ktoré budú minimalizovať riziká padania zeminy a kamenia na frekventovanú komunikáciu. „Žiadame vodičov, aby vo vlastnom záujme rešpektovali prijaté opatrenia a dodržiavali zníženú rýchlosť.“ TASR informoval vedúci Komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice Jozef Marko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM