Alexandra Kolínská Samospráva

Primátorský kandidát Holečko: Kandidáti na post primátora Košíc porušujú volebný zákon!

Predvolebná kampaň v Košiciach je v plnom prúde. Nedá sa nevšímnúť si ju. Prečítajte si hlavné argumenty kandidáta Jozefa Holečka na primátorský post.

Ilustračný obrázok k článku Primátorský kandidát Holečko: Kandidáti na post primátora Košíc porušujú volebný zákon!
Zdroj: TASR

Nezávislý kandidát na funkciu košického primátora, 60-ročný mediátor a komerčný právnik Jozef Holečko označuje sám seba za bojovníka, ktorému nie je jedno ako sa v Košiciach žije. Sám hovorí, že je síce bez podpory politických strán, ale má odvahu urobiť poriadok v samospráve mesta. Ako nezávislý kandidát podal sťažnosť na Mestskú volebnú komisiu pre porušenie volebného zákona, kde upozorňoval na propagáciu kandidátov ešte pred spustením kampane. Rozhovor s Jozefom Holečkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Ak by ste sa 15. novembra stali primátorom Košíc, čo prvé by ste v tejto funkcii urobili?
Ak by motyka vystrelila a občania by mi dali dôveru, v prvom rade by som prehodnotil a pripravil pre poslancov kvalitný rozpočet na budúci rok tak, aby ho mohli schváliť. To by bol prvý krok, lebo od financií a od ekonomiky sa odvíja všetko. Hneď po tom by som zorganizoval stretnutie všetkých zamestnancov magistrátu, kde by som im jasne povedal, čo od každého jedného z nich očakávam. Následne by som vykonal vnútorný personálny audit, vypísal verejné výberové konania na kľúčové pozície a tiež výberové konania na riaditeľov mestských podnikov a zastavil by som politické nominácie na tieto funkcie.

Pred necelým rokom ste sa pokúšali osloviť voličov vo voľbách do VÚC, kde ste kandidovali na funkciu predsedu košického samosprávneho kraja. Čo vás motivuje k tomu, že chcete opäť osloviť voličov v komunálnych voľbách?
Sľúbil som svojim voličom, že sa nevzdám. Som bojovník a optimista. Súčasný stav si vyžaduje, aby mesto začali riadiť odborníci, ktorí preberú zodpovednosť a budú službou pre občanov. Nebudú hovoriť o ozdravení Košíc, keď výsledkom je, že Košice za ostatné štyri roky ochoreli. Súčasný primátor nesplnil ani 10 percent zo svojich volebných sľubov. Aj to je moja motivácia a aj preto som sľúbil, že sa nevzdám.

Čo by ste považovali v týchto voľbách za úspech?
Jednoznačne, ak volič Košičan pochopí, že do čela mesta treba dať nezávislého kandidáta, ktorý nie je spätý so žiadnym sponzorom, žiadnym oligarchom, žiadnou politickou stranou. História novodobej demokracie na Slovensku totiž ukazuje, že toto prináša korupciu, klientelizmus, ožobračovanie ľudí, rozkrádanie. Všetci tí, ktorí majú veľké bilbordy sú závislí, majú zaplatené kampane zo straníckych peňazí, teda z peňazí nás všetkých.

Ako sa má ale volič dozvedieť to, čo potrebuje vedieť o svojom kandidátovi, ak neinvestuje prostriedky do kampane?
Ja sa spolieham na novinársku obec. Viem, že ľudí politika v meste zaujíma a že si to v novinách pozrú. Tiež si myslím, že si pozrú diskusné relácie. Ja jednoducho na kampaň peniaze nemám a keby som ich aj mal, aj tak ich nedám. Považujem to za mrhanie prostriedkov. Ak by som tie peniaze mal, dal by som ich na lepšiu vec, napríklad na charitu.-

Vo svojom programe sľubujete Košičanom viac práce. Ako si predstavujete, že by ste do Košíc priniesli prácu, investorov, zamestnávateľov?
Každý sa tvári, že nie je práca. Práca nebude, pokiaľ nebude vytvorená. Ale v Košiciach je na každom kroku toľko práce, že by sme sa možno až mali báť, koľko jej je. Veď si uvedomme, že Európske hlavné mesto kultúry 2013 je mestom, kde chýba kanalizácia na niektorých uliciach, kde chýbajú chodníky, kde sa nedoručuje pošta do niektorých lokalít. Treba pomôcť strednému podnikateľskému stavu, aby mal záujem zamestnávať ľudí. Mestské podniky nemajú problém vytvoriť prevádzku a takzvaný inkluzívny trh dočasného zamestnávania. Tu by našli uplatnenie aj neprispôsobiví, najmä pri čistení, kosení, protipovodňových aktivitách. Pre niekoho je ale výhodnejšie zamestnať bratrancovu firmu.

Podali ste sťažnosť na Mestskú volebnú komisiu pre porušenie volebného zákona. Prečo?
Nielen tam. Podal som aj podnet na prokuratúru. Volebný zákon jednoznačne hovorí, čo je volebná kampaň. Podľa tohto aj plagáty sú volenou kampaňou. Kampaň sa začína 17 dní pred dňom konania volieb a končí sa 48 hodín pred dňom konania volieb. Ak si ctím zákon, tak nemôžem volebnú kampaň začať skôr. Ak si zákon nectím, tak začnem tak, ako poniektorí, už v júni. Všetci, ktorí majú už dávno vylepené bilbordy vedia, že porušujú zákon. Pýtam sa teda voličov – nebudú porušovať zákony aj po zvolení? Do funkcií by mali ísť, ktorí si zákony ctia a vážia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM