Marcel Mojžiš Správy

Prinavrátia Košiciam rieku? Návrat vody do centra by sa mohol stať realitou

Niekoľko tisíc ľudí zabávajúcich sa vodnými športmi a pohybujúcich sa medzi umeleckými inštaláciami, hudobníkmi, výtvarníkmi a divadelníkmi vo vybetónovanom, niekdajšom koryte ramena Hornádu, vytvorilo v sobotu 22. júna v centre Košíc na niekoľko hodín ilúziu novej oddychovej zóny.

A práve to bolo jednou z ambícií projektu Návrat vody do mesta – ukázať Košičanom, aké by to mohlo byť, ak by voda, ktorá v 70-tych rokoch musela ustúpiť cestnej komunikácii, opäť tiekla mestom. Podľa jednej z dramaturgičiek projektu Zuzany Pacákovej stojí za pozornosť fakt, že takmer na tri dni zastavená doprava po Štefánikovej ulici nespôsobila v meste žiadny kolaps. „Ukázalo sa, že mesto dopravnú výluku v tomto úseku zvládlo a hoci berieme do úvahy, že bol víkend a nevieme odhadnúť, ako by doprava reagovala v pracovný deň a v špičke, určite nás to povzbudilo,“ uviedla.

Catharinesingel

V Košiciach sa podľa nej potvrdila prenosnosť zahraničných skúseností, napríklad aj z holandského Utrechtu. V rámci výstavby nového priestoru tamojšej železničnej stanice mesto prechádza veľkou rekonštrukciou a okrem iného obnovuje aj kanál Catharinesingel, ktorý bude opäť napustený vodou a obklopený terasami, zeleňou a obchodmi.

Oceňovaná Košičanmi bola najmä skutočná vodná zóna pri hoteli Yasmin, kde boli kajaky, vodní modelári, wakebordisti a ľudia si mohli posedieť pri vode. Ukázalo sa, že aj 24-hodinové podujatie dokázalo vytvoriť neuveriteľnú atmosféru v meste a že ľudia návrat vody do mesta chcú. Pre mladých to bolo niečo, čo tu ešte nezažili, ale mnohí Košičania si zaspomínali, ako kedysi pri Mlynskom náhone trávili čas, člnkovali sa, plávali alebo len skákali do vody,“ uviedla Pacáková.

O možnostiach, ako navrátiť vodu do Mlynského náhonu, ale aj o ďalších súvislostiach spätých s témou vody, hovorili v rámci odborných diskusií environmentalisti, architekti, vodohospodári, historici, geológovia aj politici. Viacerí sa zhodli na tom, že odviesť vodu z mesta bolo chybou. Okrem iného to má podľa odborníkov za následok prehrievanie mesta, zvyšujúci sa podiel alergénov v ovzduší, ale najmä zmeny v geologickom podloží.

Svetové fórum mladých architektov

Viac k téme môžu povedať už v júli aj mladí, aktívne pôsobiacich architekti, vybraní spomedzi uchádzačov z celého sveta. Dvadsaťpäť ich zavíta do Košíc na Svetové fórum mladých architektov a budú sa zaoberať mestskými premenami a témou ako prinavrátiť rieku mestu. Výstupom bude súbor riešení na urbanistickej a architektonickej úrovni, ktoré majú za cieľ posilniť vzájomnú symbiózu mesta a rieky.

Podľa poslanca mesta i Národnej rady SR Otta Brixiho, jedného z podporovateľov projektu, voda vo verejnom priestore bola v Košiciach vždy prvkom, ktorý Košičanov spájal a vytváral prirodzené prostredie pre život. „Bol by som rád, ak by po diskusiách na odbornej, občianskej i architektonickej úrovni vznikol konsenzus a jednotný koncepčný materiál návratu vody do mesta, ktorý by bol základom pre postupné oživenie verejného priestoru v Košiciach práve vodou,“ uviedol. Ako dodal, podľa prvých ohlasov, väčšina Košičanov to od kompetentných aj očakáva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM