Alexandra Kolínská Hokej

Parádny hokej v košickej Steel aréne: Hrdinom Janus!

HC Košice privítal na domácom ľade tím Slovan Bratislava. Na toto prípravné derby sa prišlo pozrieť viac ako 8000 divákov. Steel Arena bola vypredaná!

Ilustračný obrázok k článku Parádny hokej v košickej Steel aréne: Hrdinom Janus!
Zdroj: TASR

HC Košice po dlhej námahe podľahli hokejistom Slovanu 1:3. Pred oficiálne vypredanou Steel arénou rozhodol účastník Kontinentálnej hokejovej ligy o úspechu nad extraligovým majstrom v rozpätí 34. až 38. min, keď sa presadili Mário Bližňák, Tomáš Mojžíš a Kurtis Foster.

Veľkou prekážkou bol Janus

Domáci oceliari podali snaživý výkon, strelecky dominovali, ale veľkou prekážkou bol pre nich brankár Jaroslav Janus. Košičania znížili až v závere vďaka gólu Mareka Bartánusa. Slovan sa prezentoval svojou typickou hrou založenou na pozornej defenzíve.

Košice začali aktívne a v úvode si vypracovali dobré príležitosti na skórovanie Hrnka, Pašek či Zagrapan, ale nedokázali dostať puk za Janusa. Slovan hral pozorne v defenzíve a len postupne sa dostával do ofenzívnych výpadov. V 21. min nepremenil Bartovič trestné strieľanie.

Tímom išlo aj o prestíž

V 24. min nezdvihol puk ponad Janusove betóny voľný Bartoš. Slovanisti zvyšovali tempo, veľké šance nevyužili Mojžíš a Nagy. V 32. min vychytal pri vyše minútovej presilovke o dvoch hráčov gólman belasých aj tutovku Jenčíka a potom prišli chvíle hostí.

V 34. min neudržal presilovkovú strelu Štajnocha brankár Melicherčík a Bližňák z blízka otvoril skóre. Po chybe košickej obrany zostal medzi kruhmi voľný Mojžíš a zápästím pridal druhý gól. Následne zužitkoval presnú krížnu prihrávku od zadného mantinelu pred bránu nepokrytý Foster.

Zápas mal typické črty prípravy, aj keď obom tímom išlo aj o prestíž. Tretia tretina dlho nepriniesla žiaden vzruch, hostia držali kvalitnou hrou smerom k vlastnej bránke domácich dostatočne na dištanc. Košice sa dočkali až v závere v druhej dlhej presilovke o dvoch hráčov, keď sa presadil z ľavého kruhu Marek Bartánus.

HC Košice – Slovan Bratislava 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)

Góly: 58. Bartánus (Drgoň, Jánošík) – 34. Bližňák (Bartovič, Štajnoch), 38. Mojžíš (Ölvecký, P. White), 38. Foster (L. Nagy, Netík) Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: 56. Bartovič (Slovan) trest v hre za nešp. správanie, presilovky: 1:1 oslabenia: 0:0 rozhodovali: Jura – Korba, Rovenský 8347 divákov

Zostavy: HC Košice: Melicherčík – Jánošík, Cebák, Černák, Philipp, Drgoň, Klouček, Matúš Chovan, Šeda – Hrnka, Zagrapan, Bartánus – Spilar, Pašek, Jenčík – Bicek, Kolena, Bartoš – Stupka, Češík, Sojčík Slovan Bratislava: Janus – Štajnoch, Sersen, Foster, Sigalet, J. Brejčák, V. Mihálik, Mojžíš – Bartovič, Bližňák, Vondrka – Murley, V. Nedorost, L. Nagy – Netík (48. L. Hudáček), Tičar, Jeglič – P. White, Surový, Ölvecký

Hlasy: Rostislav Čada (tréner Slovana): „Zvíťazili sme vďaka veľkej bojovnosti. Do zápasu sme išli z plnej záťaže, keďže v KHL je zakázaná spoločná letná príprava. Prechádzame ťažkým obdobím, čo sa týka fyzického stavu. Hráči preto nemajú v stretnutiach potrebný pohyb, ktorý by si vyžadovali tieto herné situácie. Čakali sme, že domáci na nás vybehnú. Vďaka bojovnosti a výkonu brankára sme zvládli prvú tretinu. Dobré a silné mužstvo hrá aj v čase, keď sa mu nedarí, trpezlivo, organizovane a ponúknuté šance vie využiť, čo sa nám podarilo. V Košiciach sa mi vždy páčilo, ale po dnešnom víťazstve sa mi páči ešte viac.“ Marek Bartánus (útočník Košíc): „Prvýkrát som zažil v auguste v príprave vypredanú halu. Nie sme na to zvyknutí, ľudia sú na dovolenkách, oddychujú. Žiaden z verných fanúšikov Košíc si však tento súboj nenechal utiecť. Myslím, že diváci videli výborný hokej. Snažili sme sa celých šesťdesiat minút, škoda päťminútovky v druhej tretine, keď sme inkasovali tri góly. Myslím, že inak sme boli Slovanu vyrovnaným súperom. Hrali sme druhý zápas v príprave, ale pre nás to bol akoby duel play-off.“ Michal Vondrka (útočník Slovana): „Zápas mal výborné tempo, bol skutočne náročný. Skvele nám zachytal Jaro Janus, ktorý zmaril domácim neuveriteľné šance. Podržal nás a my sme pridali góly. Vďaka bohu za víťazstvo.“ Ladislav Nagy (útočník Slovana): „Prvá tretina bola nervózna, nehrali sme v nej dobre, mali sme ťažké nohy. Košičania mali veľa šancí v úvode, v ktorom sme robili zbytočné chyby, ale našťastie nás podržal Jaro Janus. Ak by dali dva góly, bol by to iný zápas. Od druhej tretiny sme začali lepšie hrať. Všetko je o korčuľovaní. Začali sme kombinovať, viac korčuľovať a prišli góly. Mohli sme ich dať aj viac. Hralo sa v skvelej atmosfére.“

HC Košice vs. HC Slovan Bratislava - prípravné derby
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM