Lenka Fedorová Rôzne

Prírodné bohatstvo, ktoré nám môžu závidieť: Nádherné vodopády máme z Košíc na skok!

Východ Slovenska je plný turistických atrakcií, najviac však láka naše prírodné bohatstvo. Pochváliť sa môže aj jedinečnými vodopádmi!

Ilustračný obrázok k článku Prírodné bohatstvo, ktoré nám môžu závidieť: Nádherné vodopády máme z Košíc na skok!
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pravidelne vám prinášame tipy na zaujímavosti v okolí metropoly východu, ktoré sa u vás tešia veľkej popularite. Tentokrát sme sa zamerali na jedinečné diela prírody, ktoré nám východ Slovenska ponúka. Navštívili ste už tieto známe vodopády?

Vodopád a ľadopád Chrastianska šikľavá skala

Vodopád, v zime ľadopád Śikľavá skala leží v tesnej blízkosti rieky Hornád medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom. Vodopád a ľadopád Chrastianska šikľavá skala vytvára pramenisko, ktoré steká po mohutnej a strmej vápencovej skale nad rozsiahlym zlepencovým previsom do bývalého koryta rieky Hornád. Rieka Hornád tu odkryla stenu mohutnej skaly aj s jej previsom. Zo Šikľavej skaly v letnom období steká voda, ktorá vytvára na šírku rozsiahly vodopád.

Hrhovský vodopád

Len máloktorá obec na Slovensku sa môže popýšiť takou atrakciou, ako Hrhov, do ktorého je to z Košíc len okolo tri štvrť hodinu cesty. Priamo v strede obce sa nachádza nádherný 15 metrov vysoký vodopád, ktorý je napájaný jednou z najvýdatnejších vyvieračiek v Slovenskom krase, Veľká hlava.

Hrhovský vodopád je najväčším a najvýdatnejším v Slovenskom krase. Jeho voda padá z travertínovej terasy, ktorá je veľmi estetickým prírodným výtvorom. Môžete tam vidieť typickú travertínovú pórovú štruktúru,vďaka ktorej je tento druh vápenca veľmi vzácny.

Hájske vodopády

Obec Háj je veľkým lákadlom najmä vďaka Hájskym vodopádom, ktoré prinesú návštevníkom neopísateľný zážitok. Hlboký kaňon sa tiahne z juhu na sever od obce Háj do Hačavy. Je dlhý necelé štyri kilometre s výškový rozdielom približne 300 metrov.

Najvhodnejší čas návštevy je jar, kedy je potok rozvodnený, ale svoje čaro má aj počas tuhej zimy, keď zmrzne. Každoročne však možno počas leta sledovať úbytok vody v toku, v danom čase nemajú vodopády taký pôvab ako v iné ročné obdobia.Krásna príroda praje príjemnému posedeniu s rodinou, opekačke či grilovačke v prírode.

Titulné foto: Hájske vodopády

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM