Monika Földešiová Rôzne

Projekt EHMK má za sebou prvý monitoring v Bruseli

Podľa záverov monitorovacej správy Európskej komisie (EK) v Bruseli mesto Košice doteraz splnilo svoje záväzky, ktoré mu vyplývajú z projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 a koná podľa odporúčaní poroty a poradného výboru.

V závere minulého roka zástupcovia neziskovej organizácie Košice 2013, n. o., spoločne s novozvoleným primátorom Richardom Rašim absolvovali prvý formálny monitoring projektu EHMK 2013. Ten sa počas implementácie projektu vo všeobecnosti robí dvakrát. Závery z neho v podobe správy monitorovacia komisia predkladá Európskej komisii. Absolvovaný prvý monitoring bol zameraný najmä na program Košíc ako EHMK, štádium prípravy a na jeho európsky rozmer.
„Kľúčové je, že monitorovací panel a EK považujú stav príprav za uspokojivý, dokonca predstihujúci očakávania. Je to pre nás veľké zadosťučinenie za to obrovské množstvo práce, ktorú ľudia v Košiciach odviedli. Teraz musíme pokračovať v začatom tempe a stále pridávať,“ uviedla umelecká riaditeľka projektu Zora Jaurová.
Komisia vysoko ocenila činnosť tímu, množstvo dosiahnutej práce a štádium príprav projektu, ktoré sa podarilo dosiahnuť aj napriek obmedzenému množstvu finančných a personálnych zdrojov. Panel takisto ocenil stabilnú štruktúru riadenia projektu napriek politickým zmenám na lokálnej aj národnej úrovni.
„Považoval som za veľmi dôležité zúčastniť sa na tomto monitoringu, keďže mi záleží na úspechu projektu Košice 2013. Som rád, že sme mali možnosť prezentovať doterajšie výsledky a Košice na ňom obstáli dobre,“ komentoval výsledky Raši.
Za pozitívny prínos komisia považuje tiež vytvorenie koalície 2013+ ako vhodného partnera riadenia projektu.
Najneskôr osem mesiacov pred začiatkom podujatia sa monitorovacia komisia opäť stretne so zástupcami neziskovej organizácie a primátorom s cieľom zhodnotiť vykonané prípravné práce a zmapovať úlohy, ktoré je potrebné splniť. Komisia udelí určeným mestám cenu Meliny Mercouri za predpokladu, že splnili všetko, k čomu sa zaviazali počas výberovej fázy, a že adekvátne reagovali na odporúčania vydané výberovou a monitorovacou komisiou počas výberovej a monitorovacej fázy.
Za dôležité panel považuje, aby novozvolený primátor a mestské orgány zachovali kontinuitu, nastavené línie a tempo príprav a aby aj naďalej podporovali tím a spoločne sa sústredili na hlavnú úlohu, teda umelecké programovanie roka 2013.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM