Zuzana Vajayová Rôzne

Projekt Košické imaginácie opäť oživí mestský park

Už o niekoľko dní košický mestský park opäť ožije divadlom. „Mystický príbeh zakliateho mesta je názov 2. ročníka Košických imaginácii.

Na ploche asi jedného kilometra štvorcového sa na 12 scénach rozvinie príbeh, ktorého súčasťou sa stanú aj diváci ihneď ako si založia čarovné, papierové 3D okuliare a pridajú sa kráčať spolu s hrdinami stredovekého príbehu, malým dievčatkom, žobrákom a poníkom. Po ceste, ktorá ich má priviesť k nevinnej a čistej bytosti, ktorá mesto plné zloby a nenávisti oslobodí,“ uviedla autorka projektu Košické imaginácie, šéfka košického Staromestského divadla a režisérka v jednej osobe Ľuba Blaškovičová.

Dodala, že myšlienka plenérového predstavenia ju prenasledovala už niekoľko rokov. „Na to, aby som sa k nemu odhodlala, som potrebovala skúsenosť s pouličným divadlom. Tú som získala vďaka posledným ročníkom Festivalu nezávislých divadiel, ktoré sme presťahovali z kamenných divadiel na ulicu,“ poznamenala Blaškovičová.

Podujatie pod názvom Košické Imaginácie malo svoju premiéru práve pred rokom. O tom, že to bol naozaj dobrý nápad, svedčí nečakaný ohlas u diváckej verejnosti. Do košického Mestského parku prúdili počas štyroch večerov davy , aby si vychutnali nevšedný umelecký zážitok . „Viac ako štyri tisícky divákov, v to sme nedúfali ani v tých najsmelších predstavách. Dokonca sme vraj kultúrou zablokovali mestskú dopravu v priľahlých uliciach,“ doplnila Blaškovičová s úsmevom.

Pokračovanie takého úspešného projektu je preto len prirodzené. Každé mesto má svoje tajomstvá – aj Košice. Tajomnú atmosféru navodí úvodný film, ktorý vovedie divákov do podzemia Miklušovej väznice, k Mlynskému náhonu, do strašidelného domu, či na vežu Košického dómu. Jeho režisérkou, aj scenáristkou je Kristína Raševová.

Pre divákov však bude predstavenie atraktívne nielen tým, že sa budú spolu s účinkujúcimi presúvať do rôznych častí parku, ale aj spojením mnohých žánrov a cirkusových techník. A pretože sú v krajine fantázie, dovolené je úplne všetko. „Uvidia tu závesnú akrobaciu, stredovekých muzikantov, šerm, grotesku, ohňovú šou, nadrozmerné bábky, živé zvieratá, operný spev a sláčikový orchester, chodúle, street dancerov, aj klasický balet,“ prezradila autorka projektu niečo o tohtoročnom programe a spresnila, že diváci budú mať možnosť uvidieť aj česko- francúzske divadlo Decalages a jeho hereckých akrobatov, vtipných a invenčných umelcov z Teatra Nikoli z Krakowa. Perličkou budú nadrozmerné bábky maďarského súboru Sárkanyok, majster Českej republiky iluzionista Ondřej Sládek i japonský bábkoherec Noriuki Sawa, ktorý je špecialistom na tieňové divadlo.

„Pod taktovkou Staromestského divadla sa na rozsiahlom projekte podieľa asi stovka umelcov zo šiestich krajín Európy. A pretože k stredoveku a ku Košiciam neodmysliteľne patrí aj dobový trh, aj na tom našom imaginárnom si budú môcť návštevníci zakúpiť nielen niečo na potešenie oka a ducha, ale aj brucha. Deti zase potešia živé zvieratá z ktorých niektoré v predstavení aj účinkujú,“ pokračovala Blaškovičová.

Projekt získal finančnú podporu ministerstva kultúry SR, Medzinárodného Višegrádskeho fondu, Košického samosprávneho kraja, mesta Košice i projektového tímu EHMK.

„Mestský park je priestorom, ktorý má síce tú najkrajšiu scénografiu , ale žiadne technické zázemie. Jeho plánovaná rekonštrukcia, ktorá je jedným z investičných projektov EHMK, by mala túto situáciu zlepšiť,“ uzavrela Blaškovičová.

Predstavenia sa konajú od 7. do 10 júna so začiatkom vždy po zotmení okolo 21.00 h, dobový trh sa otvára od 19.30 h.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM