Webnoviny - Krimi

Prokuratúra chce pre Mikuláša Č. doživotie

Hlavné pojednávanie s Mikulášom Č., obžalovaným zo šiestich vrážd a objednávky vraždy podnikateľa Mariána Karcela, pokračuje dnes záverečnými rečami.

Prokuratúra žiada pre Mikuláša Č. výnimočný trest – doživotie. Podľa prokuratúry pri nižšom treste 15 až 25 rokov nie je nádej na jeho nápravu. Resocializačná prognóza je podľa znalca z odboru psychológie u obžalovaného limitovaná, po prepustení so silnou mierou recidívy kriminality. Mikuláš Č. začal s trestnou činnosťou v mladom veku 19 rokov a nestihli sa u neho vytvoriť pracovné návyky.

Pre obžalovaného Jozefa M. žiada prokuratúra nepodmienečný trest v dolnej hranici sadzby v tretej nápravnovýchovnej skupine.

Trojica prokurátorov sa vo vystúpeniach podrobne venovala jednotlivým skutkom, ku ktorým sa Mikuláš Č. vyjadroval dva dni a 15 hodín. Súd vypočul vyše 60 svedkov a viacerých súdnych znalcov. Prokuratúra v plnej miere odmieta tvrdenia Mikuláša Č., že začal vypovedať iba preto, aby odtajnil pozadie trestnej činnosti podsvetia a z jeho strany išlo iba o účelovú obranu. Je toho názoru, že obžalovaný hovoril o priebehu skutkov tak verne, že sa nepriamo k nim priznal. „Sám popísal, ako sa vybavovali účty v podsvetí, ako funguje organizovaná zločinecká skupina, nepopieral, že existovala organizovaná skupina, ktorá si hovorila černákovci. Je nemožné, aby jeho ľudia zavraždili štyroch ľudí v jeho kancelárii bez toho, aby on o tom vedel a riadil to,“ uviedla prokurátorka.

Mikuláš Č. poprel svoj podiel na vraždách Milana Siposa a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia vynášať z jeho firmy Security 3 zabalené v koberci, rovnako na likvidácii Mariána Karcela. Mikuláš Č. sa pred súdom po celý čas snažil bagatelizovať svoju účasť na skutkoch a zvaliť vinu na iných.

Prokuratúra zhrnula výpovede svedkov, ktorí pred súdom usvedčili Mikuláša Č., že bol v čase spáchania vrážd na mieste činu, na niektoré obete osobne strieľal, jednu obeť bodal nožom, dával pokyny na odstránenie tiel, dohliadal na vyčistenie miesta činu. Pri útokoch používal strelné zbrane, ktoré mal v nelegálnej držbe. Išlo o premyslené činy, nekonal v afekte. Konanie Mikuláša Č. označila prokuratúra za mimoriadne brutálne, zákerné, ľstivé, pričom manipuloval s mŕtvymi telami obetí. Obžalovaný sa na skutkoch zúčastnil s priamym úmyslom vraždiť. Jedného trestného činu sa dopustil sám, piatich v spolupáchateľstve, na likvidácii Mariána Karcela sa zúčastnil ako objednávateľ vraždy. Trestné činy sa udiali od septembra 1994 do júna 2000. Prokuratúra ich charakterizuje ako obzvlášť surový spôsob zabitia, ku ktorým viedla obzvlášť zavrhnutiahodná pohnútka. Prokuratúra uviedla, že viacerí svedkovia už nežijú, boli násilne usmrtení alebo sú nezvestní, preto nemohli pred súdom vypovedať.

Proces s Mikulášom Č. a spol. začal 9. novembra minulého roku a bol už niekoľkokrát prerušený. Mikuláš Č. je obžalovaný z účasti na šiestich vraždách a tiež z toho, že si v júni 2000 objednal vraždu podnikateľa Mariána Karcela, ktorý proti nemu svedčil. Podľa obžaloby v septembri 1994 zastrelil údajného policajného informátora Jozefa Filipa. Prokuratúra ho viní z vraždy Jozefa Štefana, muža blízkeho podsvetiu, ku ktorej došlo v decembri 1994 tak, že ho obžalovaný strelil do hlavy krátkou guľovou zbraňou a nechal uhorieť v aute. Vo februári 1997 sa údajnej spolupodieľal na likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol popravený dvoma ranami do hlavy v kancelárii Mikuláša Č. Obžalovaný sa podľa prokuratúry podieľal aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia Milana Šipoša a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia v marci 1997 vynášať z firmy Mikuláša Č. zabalené v kobercoch. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 vraj Mikuláš Č. bodol viackrát nožom bývalého policajta Gustáva Slivenského, ktorému následne jeho komplici odrezali hlavu a vystavili na výstrahu na kapote auta, tvrdí obžaloba. Spolu s Mikulášom Č. je v tomto procese súdený aj jeho švagor Jozef M.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM