Alexandra Kolínská Kultúra

Prvý elektromotor, špionážny foťák či prezidentské lietadlá: Technické múzeum láme rekordy!

História, veda, či technika... To je málo odvetví, ktorých expozície skrýva Slovenské technické múzeum v Košiciach. V múzeu nájdete množstvo zaujímavostí aj unikátov. Vedeli ste o týchto veciach?

Ilustračný obrázok k článku Prvý elektromotor, špionážny foťák či prezidentské lietadlá: Technické múzeum láme rekordy!
Zdroj: TASR

Plastická slepecká mapa Európy, renesančné bronzové dvere, ktoré si gróf Andrássy priviezol z ciest z ďalekých krajín, prvá manuálna telefónna ústredňa. To sú len niektoré unikáty, ktoré má v zbierkach Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach.

Prezidentské lietadlá

Architektonickou dominantou Múzea letectva, ktoré spravuje STM, je galéria prezidentských lietadiel. Má moderne riešenú expozičnú halu a nachádza sa v nej zahraničná letecká technika, ktorú múzeum získalo formou darov od predstaviteľov štátov a vlád 12 krajín Európy, USA a Číny. Ide o ojedinelú kolekciu zahraničnej leteckej techniky, svojím obsahom patrí k unikátnym v Európe.

Jedným z najcennejších exponátov strojárskeho oddelenia je písací stroj zn. Remington, model 1. „Vyrobili ho v roku 1876 firmou Remington&Sons, Ilion, USA. Bol jeden z prvých továrensky vyrobených písacích strojov na svete. Model 1 mal 43 klávesov, ktorými sa dalo písať len veľkými písmenami,“ priblížil pre TASR Ján Melich, námestník pre marketing, propagáciu a služby STM.

Daguerroskop aj špionážny foťák

Špeciálnym kúskom je aj elektromagnetický rotačný prístroj. Bol to prvý elektromotor, ktorý skonštruoval Štefan Anián Jedlik okolo roku 1855 pre potreby vyučovania fyziky. Prvý celokovový prístroj daguerroskop, ktorý tiež vlastní STM, je z roku 1841, vyrobený viedenským optikom P.W.F. Voigtländerom a slúžil na zhotovovanie kruhových daguerrotypických snímok s priemerom 92 mm. Unikátny je aj fotografický prístroj zn. Expo – v tvare vreckových hodiniek, tzv. špionážny z roku 1904 – vyrobený v New Yorku, USA.

Deväť pobočiek STM

STM má deväť pobočiek a vysunutých pracovísk. So záujmom návštevníkov je vedenie múzea spokojné. „Zaznamenali sme mierny, takmer štvorpercentný nárast, čo len dokazuje že Slovenské technické múzeum má dlhodobo stabilizovanú návštevnosť. Je to predsa len špecializované múzeum a má definovateľný základný okruh návštevníkov,“ priblížil Melich.

Počas školského roka expozície vyhľadáva najpočetnejšia skupina – žiaci a študenti zo škôl z celého Slovenska za edukatívnym cieľom, vracajú sa opakovane. „Radi navštevujú naše expozície: Sieň elektrických výbojov, Planetárium, Vedecko-technické centrum či stálu expozíciu,“ dodal Melich. Techniku a jej dejiny dokumentované v expozíciách v centre Košíc vyhľadávajú podľa neho početní zahraniční turisti a opakované návštevy sú aj zo strany seniorov s vnúčatami, počas víkendov a letných prázdnin. STM nemá núdzu ani o návštevníkov na vernisážach.

Múzeum má aj bohatý zbiekrový fond

STM je podľa Melicha hrdé na svoje rozsiahle zbierkové fondy, ktoré sú pastvou pre oči už niekoľko desaťročí. Vyhľadávaná je napr. Faradayova klietka v Sieni elektrických exponátov či Banská expozícia – podzemné priestory, ktoré sú vytvorené do reálnej podoby. V zbierkovom fonde ukrýva aj rozsiahlu kolekciu unikátnych telefónov – Model Bellovho telefónu z roku 1876 a 1877, Hughesov mikrofón 1878, Manuálnu telefónnu ústredňu z konca 19. storočia.

Unikátnym prírastkom v Múzeu letectva je legendárne lietadlo MESSERSCHMITT Bf109 z druhej svetovej vojny.

Až desiatky tisíc návštevníkov

STM za prvý polrok navštívilo cca 55 000 návštev­níkov. „Prvý polrok 2015 bol nepochybne mimoriadne atraktívny pre návštevníka, čo sa týka výstavnej činnosti STM, ako aj zaujímavých podujatí. Na výstave Objavy a vynálezy, ktoré zmenili svet, boli prezentované významné medzníky vo vývoji vedy, výroby a techniky v Slovenskom a celosvetovom meradle, ako aj vybrané zbierkové predmety, ukryté pred zrakmi verejnosti v depozitároch múzea. Druhým úspešným bol projekt Technické kreslenie v zrkadle času, štatutárna výstava prezentovala vývoj, spôsoby a metódy technického kreslenia od najstarších čias po súčasnosť,“ spomenul Melich.

Bohatý zbierkový fond STM prezentuje vo viacerých pobočkách. Expozície, okrem sídla na Hlavnej ul. v Košiciach, sú sprístupnené v Kaštieli Budimír, v Národnej kultúrnej pamiatke Solivar – Prešove, v STM – Múzeu letectva v Košiciach, Múzeu J. M. Petzvala v Spišskej Belej, Múzeu kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve, STM – Múzeu dopravy v Bratislave a v Multifunkčnom energeticko-baníckom centre v Spišskej Novej Vsi – vysunutá expozícia História baníctva na Spiši.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM