Monika Földešiová Rôzne Tlačové správy

Prvýkrát na svahu? Chyby, ktorým by sa mali vyhnúť všetci začiatočníci

Skôr, ako vstúpite na zasneženú trať, mali by ste ovládať niekoľko pravidiel. Ak sa radíte k nováčikom, či už na lyžiach alebo snowboarde, týmto chybám sa určite oblúkom vyhnite.

Ilustračný obrázok k článku Prvýkrát na svahu? Chyby, ktorým by sa mali vyhnúť všetci začiatočníci
Zdroj: TASR

Na Slovensku zatiaľ neexistuje legislatíva, ktorá by nariaďovala komplexné správanie sa na svahoch počas zimnej sezóny. Lyžiarske strediská na Slovensku sa však riadia tzv. bielym kódexom. Či už ide o lyžiarov alebo snowboardistov, mnoho začínajúcich z nich ani nevie, ako sa na svahoch chovať a na čo nezabúdať. Vybrali sme pre vás desiatku najčastejších chýb, ktorým by sa mali vyhnúť všetci nováčikovia na svahu.

1. Zabúdate na prilbu a kvalitnú výbavu

Zvlášť začínajúci lyžiari aj snowboardisti majú tendenciu byť častejšie na zemi ako na nohách. Vyberajte oblečenie s vysokým vodným stĺpcom kvôli premočeniu a sledujte aj jeho priedušnosť.

Bez ohľadu na váš vek, nepodceňujte prilbu. Ani v tomto prípade naša legislatíva prilbu neprikazuje (s výnimkou detí do 15 rokov). Ako sa však vraví, istota je guľomet a taká kvalitná „pokrievka“ hlavy vám môže zachrániť život.

2. Posilníte sa alkoholom

Poviete si, pohárik jeden – dva, alebo jedno varené víno na zahriatie, nemôžu predsa nikomu ublížiť. Ale môžu! Riskujete zvýšené nebezpečenstvo úrazu, pokutu a odobratie skipasu, prípadne prídete o poistné plnenie, ak k úrazu naozaj príde… A týka sa to všetkých omamných látok.

3. Nepreštudujete si terén

Áno, modré, červené a čierne značenie tratí má svoj význam. Nikto by nemal preceniť svoje schopnosti a radšej si treba preštudovať mapu strediska, do ktorého sa chystáte.

Zdroj: TASR

4. Zastavujete na nevhodných miestach

Na svahu by ste nemali zastaviť bez vážnejšieho dôvodu. Ak už však zastaviť musíte, nikdy to nerobte na úzkom úseku trate, pod kopcom, v strede alebo v neprehľadnej zákrute.

5. Na trať vstupujete bez obzretia sa

Skôr, ako sa spustíte ďalej po trati, mali by ste uplatniť podobné pravidlo, ako keď prechádzate cez cestu. Poriadne sa obzrite a dajte prednosť tým, ktorí vás práve obiehajú.

Tip pre východniarov: Jarné prázdniny v Relax Center Plejsy. Sezóna pokračuje, hlásia až 60 cm snehu!

6. Ostatných predbiehate veľmi tesne

Ak ste v opačnej situácii ako v bode 4, čiže niekoho predbiehate, musíte vedieť predvídať jeho pohyb, resp. predpokladať, že môže odbočiť do strán rozbehnúť sa alebo zastaviť. Vyhnite sa im radšej s väčším odstupom.

Zdroj: PR

7. Skáčete bez predošlých skúseností

Kým väčšina začiatočníkov má rešpekt pred svahom ako takým, nájdu sa aj exhibicionisti, ktorí sa vrhnú aj na menšie skokanské kopčeky. Nerobte to! Pri neregulovanej rýchlosti vám nemusí pomôcť ani tá prilba.

8. Utečie vám snowboard

Najnovšie lyže už síce majú poistné brzdy, gravitácia však môže ovládnuť práve váš snowboard. Ak si už hore na trati musíte dať pauzičku, položte ho kolmo hranou a viazaním smerom do kopca.

9. Hlava stále dolu

Mnoho začiatočníkov, dokonca aj tí pokročilejší, majú tendenciu upierať zrak dolu na lyže. Áno, tie sa síce môžu ľahko zamotať, ale oveľa dôležitejšie je hľadieť pred seba a vyhýbať sa objektom či ľuďom.

10. Zabúdate na tekutiny aj slnko

Práve počas jarných prázdnin zvykne počas zimných športov vykúkať slnko. Nepodceňujte svoj pitný režim (nemyslíme ten z bodu č. 2) ani opaľovací krém.

(PR správa)

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM