Webnoviny - Krimi

Psychologička nepovažuje Mikuláša Č. za nebezpečného

Obžalovaný Mikuláš Č., ktorý je na Okresnom súde v Prešove stíhaný zo šiestich vrážd a objednávky vraždy podnikateľa Mariána Karcela, „je schopný resocializácie a jeho pobyt na slobode sa nejaví ako nebezpečný“.

Povedala to na dnešnom hlavnom pojednávaní psychologička Mária Gažiová, od ktorej si posudok dala vypracovať obhajoba. Súd ju vypočul ako svedka. K jej zisteniam sa bude popoludní vyjadrovať aj znalec z odboru psychológie, ktorého určil súd, no s ním obžalovaný odmietol spolupracovať.

Psychologička vyšetrovala Mikuláša Č. v rokoch 2005, 2006 aj v auguste tohto roku. Pred súdom uviedla, že u obžalovaného žiadnu poruchu osobnosti nezistila, nemá poškodený mozog, preto v jeho prípade pobyt v zariadení má slúžiť ako resocializačný a je schopný vrátiť sa do života. Na otázku súdu, prečo ňou robené testy IQ sa pohybujú od 91 do 112 uviedla, že vyššia hodnota je kapacita, nižšia súvisí s výkonom. V roku 1998 Mikulášovi Č. namerali IQ 80 a o dva roky neskôr jeho koeficient bol 103. Znalkyňa tieto rozdiely zdôvodnila použitím rôznej metodiky skúmania a na výsledky má vplyv aj momentálne rozpoloženie testovaného.

Osobnosť údajného bossa slovenského podsvetia psychologička charakterizovala ako egocentrickú, ktorá chce mať veci pod kontrolou, s vystupňovanou ostražitosťou s paranoidnou tendenciou, ktorá sa prejavuje zvýšenou pohotovosťou na sebaobranu. Nezachytila u neho rysy, ktoré by smerovali k asociálnemu a antisociálnemu správaniu. Ak sa trestné činy stali, „nevychádza to zo zlej kompozície osobnosti, mohli byť motivované zlou konšteláciou okolností,“ uviedla psychologička. Ako vysvetlila, tieto vplyvy nemala k dispozícii na skúmanie.

Posudok psychológa je dôležitý pri určení trestu, či sa súd pri dokázaní viny prikloní k doživotnému trestu, alebo určí najvyššiu hranicu, či výnimočný trest 25 rokov. Popoludní súd vypočuje znalca, ktorého určil sám. Jeho znalecký posudok bude vypracovaný na základe spisových materiálov.

Na dnešnom pojednávaní vypovedal aj súdny znalec z odboru balistiky. Vyjadroval sa k usmrteniu Pavla Lenharta, ktorý bol zastrelený dvoma ranami do hlavy v kancelárii Mikuláša Č. Súd zaujímalo, či sa strieľalo z jednej zbrane, alebo z dvoch, o aký projektil išlo a akého kalibru. Patológovia vybrali z lebky iba šesť malých úlomkov z jednej strely, druhá strela nebola zaistená pre technickú nedostupnosť. K dispozícii je iba röntgenový snímok. Znalec sa vyjadroval aj k tlmiču na zbrani, ktorý môže tiež skresľovať zistenie vzdialenosti strely, prípadne môže strelu deformovať. Rovnako aj uhol strely môže mať vplyv na veľkosť otvoru v lebke. Znalec sa vyjadroval viac-menej v teoretickej rovine.

Spolu s Mikulášom Č. je súdený aj jeho švagor Jozef M. Mikuláš Č. je v tomto procese obžalovaný z vrážd šiestich ľudí a zo zorganizovania vraždy podnikateľa Mariána Karcela, ktorý proti nemu svedčil v jednom z prípadov vydierania. Jeho švagor mal podľa obžaloby poslednú z vrážd spolu s advokátom Danielom M. organizovať, lebo v tom čase bol už Mikuláš Č. vo väzbe. Pôvodne bol v tomto procese obžalovaný aj Daniel M., ktorého neskôr súd vylúčil na samostatné konanie. Mikuláš Č. čelí obžalobe, že v septembri 1994 zastrelil údajného policajného informátora Jozefa Filipa. Prokuratúra ho viní zo smrti muža z podsvetia Jozefa Štefana, ktorého podľa nej Mikuláš Č. v decembri 1994 strelil do hlavy krátkou guľovou zbraňou a nechal ho v aute uhorieť. Vo februári 1997 sa spolupodieľal na fyzickej likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol popravený dvoma ranami do hlavy v kancelárii Mikuláša Č. Podľa obžaloby sa Mikuláš Č. podieľal aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia Milana Siposa a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia vynášať z firmy Mikuláša Č. zabalené v kobercoch 15. marca 1997. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 Mikuláš Č. viackrát nožom bodol bývalého policajta Gustáva Slivenského, ktorému následne jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili na výstrahu na kapote auta. K vražde podnikateľa Mariána Karcela došlo v júni 2000, tú si podľa prokuratúry Mikuláš Č. objednal z väzenia.

Proces s Mikulášom Č. a spol. začal 9. novembra minulého roka a bol už niekoľkokrát prerušený.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM