Zuzana Vajayová Rôzne

R. Raši nesúhlasí s odhalením busty Jánosa Esterházyho

V súvislosti s plánovaným odhalením busty Jánosa Esterházyho v Košiciach, ktoré sa má uskutočniť dnes popoludní vyjadril primátor mesta Košice Richard Raši nesúhlas.

Opakovane zdôraznil, že vedenie mesta Košice je rozhodnuté v budúcnosti predchádzať podobným situáciám, ktoré môžu vyvolať zbytočné nedorozumenia a kontroverzné reakcie.

„Pripravíme záväznú normu, ktorá umožní mestu Košice v dostatočnom časovom predstihu posúdiť podobné prípady renomovanými odborníkmi z hľadiska umiestnenia, umeleckého prevedenia, historickej opodstatnenosti a ďalších aspektov,“ uviedol Raši.

Podľa historika Ladislava Tajtára, treba mať na osobnosť Esterházyho dvojaký pohľad. „Na jednej strane bol obeťou NKVD. Na druhej strane patril medzi popredných maďarských politikov, ktorí na Slovensku podporovali revizionistickú politiku horthyovského Maďarska,“ uviedol Tajtár pre TASR. Dodal, že Esterházy v politike aktívne pôsobil s cieľom rozbiť Československú republiku a obnoviť historický svätoštefanský Maďarský štát za podpory hitlerovského nacistického Nemecka. „Svedectvo o tom podávajú slovenskí, ale aj niektorí maďarskí historici, ale aj ja osobne, keďže som ako gymnazista prežíval toto obdobie okupácie Košíc,“ dodal Tajtár.

Odhalenie busty je podľa predsedníčky Košického občianskeho klubu Kornélie Csalaovej civilnou akciou klubu a rodiny Majorovcov, ktorá je vlastníkom budovy na Hlavnej ulici 72, kde sa akt odhalenia busty bude konať. „Na pozvánke sa síce objavilo aj Veľvyslanectvo Maďarskej republiky, ale je to len preto, lebo poskytlo putovnú výstavu o Esterházym. S odhalením busty nemá nič spoločné,“ povedala Csalaová.

Podľa predsedu Krajskej rady SNS v Košiciach Petra Pamulu, strana nemá v pláne organizovať žiadne protiakcie. „Mohlo by sa to obrátiť proti nám. Na druhej strane chceme vyjadriť nesúhlas s odhalením busty človeku, ktorý bol odsúdený za kolaboráciu s fašizmom a doteraz nebol rehabilitovaný,“ dodal Pamula.

Podľa oficiálnej pozvánky slávnostný prejav pri odhalení busty prednesie predseda Pamätného výboru Jánosa Esterházyho Árpád Martényi a sochu požehná vikár Zoltán Pásztor.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM