Správy

R4 konečne otvorená: Košičania sa už môžu premávať po rýchlostnej ceste za 78 milónov €

Košičania môžu do Maďarska cestovať rýchlejšie a pohodlnejšie. Prispieť k tomu má novootvorená rýchlostná cesta R4 v úseku Košice – Milhosť. Na otvorení sa zúčastnil aj premiér Róbert Fico. Náklady na stavbu boli kryté predovšetkým z prostriedkov Európskej únie a vyšplhali sa na 78 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku R4 konečne otvorená: Košičania sa už môžu premávať po rýchlostnej ceste za 78 milónov €
Zdroj: TASR

Spolu s premiérom a predstaviteľmi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), či dodávateľa stavby, spoločnosti Skanska, sa na akte prestrihnutia pásky zúčastnili aj vodiči, ktorých policajti ako prvých presmerovali na novootvorený úsek cesty.

Na otvorení sa zúčastnil aj Róbert Fico

Premiér pred novinármi pripomenul, že o možnosti výstavby diaľnice na tomto úseku sa hovorilo už od roku 1992. „Realizácia prišla až v rokoch 2006 až 2010, kedy sme dali tento úsek do programového vyhlásenia vlády,“ povedal. Dodal, že tento úsek, ktorého dĺžka je 14,2 kilometra, významne prepojí regióny v tejto oblasti a vyjadril tiež presvedčenie, že aj maďarská strana urobí kroky, ktoré avizovala a zabezpečí výstavbu prepojenia zo štátnej hranice smerom na Miškovec.

„Náklady na výstavbu boli kryté predovšetkým z prostriedkov Európskej únie. Som preto rád, že úsek, na ktorom je 16 mostov, je dokončený a môže slúžiť verejnosti," uviedol premiér Fico a potvrdil, že problematiku dokončenia úseku aj na druhej strane štátnej hranice otvorí na najbližšom stretnutí s premiérom Maďarska.

Celkové náklady

Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš doplnil, že bude potrebné vyriešiť otázku prepojenia cesty R4 v úseku Prešov – Poľská republika. To je zatiaľ v štádiu rokovania s Európskou úniou. „Pripravujeme štúdiu realizovateľnosti, ktorá ukáže, či tento úsek môže byť financovaný z nového programového obdobia,“ dodal Gajdoš. Celkové náklady na práve dokončený úsek vyčíslil na 78 miliónov eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM