Iveta Hrabovská Rôzne

RADY A TIPY: Ako sa schladiť v horúčavách...

Aj vám už lezú na nervy horúčavy, ktoré v týchto dňoch zažívame? V noci sa nedá spať, cez deň sa potíte a chodíte iba po tieni? Ponúkame vám zaujímavé tipy ako sa schladiť a zabrániť prehriatiu, keď ortuť teplomera vybehne nad tropickú tridsiatku...

Zamrazený uterák[/color][/si­ze]

Netradičnou, ale účinnou „klimatizáciou“ je zamrazený uterák. Menší uterák namočte do vody, vyžmýkajte a dajte zamraziť do mrazničky. Potom ním môžete chladiť telo, ale aj miestnosť. V takom prípade použite väčší uterák, ktorý na noc môžete položiť na radiátor, alebo prehodiť cez stoličku.

Rýchle ochladenie[/co­lor][/size]

Ďalší trik, ktorý vám ponúkame je na rýchle schladenie, keď sa vám napríklad zle dýcha. Ako na to? Do pohára dajte, až po okraj, kocky ľadu. Pohár si potom priložte k tvári a dýchajte. Podobne si môžete ochladiť aj miestnosť, a to tak, že niekoľko pohárov naplnených ľadom postavíte pred ventilátor.

Nepite ľadové nápoje[/color][/si­ze]

Aj keď je to príjemné a osviežujúce napiť sa ľadovej minerálky, môže to uškodiť. Telo totiž ľadový nápoj musí ohriať, čím sa ešte viac zapotí. Nápoje môžu byť studené, ale určite nie ľadové. Najlepším nápojom na ochladenie je vychladený mätový čaj, minerálne vody i čistá voda z vodovodu. Káva, sladené či energetické nápoje sa do pitného režimu nepočítajú! Pozor na to najmä pri extrémnych teplách, ktoré zažívame aj v našom okrese. Cez víkend dokonca v Sliači padol teplotný rekord! Podrobnosti TU!

Pitný režim je základ[/color][/si­ze]

Keď už hovoríme o nápojoch, nesmieme zabudnúť na pitný režim. Väčšinou sa totiž píše o 2 až 3 litroch vody denne. Avšak toto je veľmi všeobecné. Množstvo vody, ktoré je nutné denne vypiť totiž závisí od vašej váhy, prostredia či fyzickej záťaži. To znamená, že päťdesiat kilová žena, ktorá fyzicky pracuje v skleníku musí vypiť viac vody, ako žena pracujúca v klimatizovanej kancelárii. Koľko teda piť? Najmenej 0,5 litra na každých 15 kg hmotnosti. A teda, ak vážite napríklad 70 kíl, musíte denne vypiť minimálne 2,3 litra tekutín (70:15 = 4,7 × 0,5 = 2,3 litra).

Chráňte najmenších[/co­lor][/size]

Malé deti potrebujú viac vody než dospelí. Najmenšie, 1 až 2 ročné dieťa potrebuje na deň asi 1500 ml tekutín. Ani pri menších, ale ani pri väčších deťom nečakajte, až si nápoj vypýtajú. Neustále im vodu ponúkajte. Deti minimálne do jedného roka nemajú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Pozor aj na prehriatie bábätka v kočíku. Klobúčik musí byť v týchto horúčavách samozrejmosťou.

Úpal nie je to isté ako slnečný úpal[/color][/size]

Slnečný úpal je prehriatie mozgu, ktoré vzniká dlhým pôsobením slnečných lúčov na nechránené časti tela. Prejaviť sa môže aj po niekoľkých hodinách. Úpal je iný v tom, že ho môžete chytiť aj keď na vás slnko priamo nežiari. To znamená, že úpal môžete dostať aj po dlhšom pobyte v prehriatej miestnosti, či napríklad v aute. Medzi prejavy úpalu patrí vysoká horúčka, horúca suchá a červená pokožka, bolesť hlavy, závrat, ale aj zrýchlený dych i tep.

[blockquote]Ako sa neprehriať

  • dodržujte pitný režim
  • obliekajte sa do bavlneného oblečenia, vynechajte umelé látky
  • vetrajte iba ráno a večer, cez deň zatiahnite žalúzie
  • chráňte si hlavu klobúkom
  • nepreháňajte to s klimatizáciou, telo zažije šok, keď vyjdete do horúčavy
  • chlaďte sa vždy, keď môžete – nohy do lavóra s vodou, osviežovanie rozprašovačom, mokrou handričkou[/bloc­kquote]

Žilinčania, pripravte sa na neznesiteľné horúčavy. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137793_Zi­lincania,–pripravte-sa-na-neznesitelne-horucavy-]TU[/link] Krutý rok farmárov: Kvôli počasiu hovoria o katastrofe! Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137784_Kru­ty-rok-farmarov:-Kvoli-pocasiu-hovoria-o-katastrofe!]TU[/lin­k]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM