Alexandra Kolínská Rôzne

Rakovina na Slovensku postihuje najmä ženy: V Košiciach máme vďaka predaným narcisom nový sonograf

Rakovina je jednou z najnebezpečnejších chorôb na svete. Denne na ňu umierajú ľudia, pretože liek proti zákernej chorobe je doposiaľ neznámy. Košický onkologický ústav dostal nový sonograf vďaka zbierke Deň narcisov.

Ilustračný obrázok k článku Rakovina na Slovensku postihuje najmä ženy: V Košiciach máme vďaka predaným narcisom nový sonograf
Zdroj: TASR

Nový prístroj pre diagnostiku rakoviny prsníka získal Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ), a.s., v Košiciach s finančnou pomocou Ligy proti rakovine (LPR). Sonografický prístroj, ktorý tento týždeň uviedli do prevádzky na gynekologickom oddelení, skvalitní diagnostiku takzvaných prsníkových lézií. LPR naň z peňazí vyzbieraných v rámci tohtoročného Dňa narcisov prispela sumou 41 000 eur.

„Vďaka kvalitnej mamodiagnostike pomocou ultrazvuku eliminujeme množstvo zbytočných diagnostických aj liečebných invazívnych výkonov,“ uviedla dnes generálna riaditeľka VOÚ Nataša Džunková. Pripomenula, že karcinóm prsníka predstavuje najčastejší typ rakovinového ochorenia ženskej populácie na Slovensku. Hlavným a základným účinným prostriedkom v boji nemu je pritom včasná diagnostika ochorenia. Pri odhalení včasného štádia pomáhajú dve zobrazovacie modality, a to mamografia a jej hlavná doplnková modalita, ktorou je sonografia.

Na nákup prístrojov a vybavenia košického onkologického ústavu prispieva LPR už od roku 2004. „Za desať rokov predstavuje táto pomoc celkovo 443 611 eur, čo je obrovská čiastka,“ konštatovala Džunková. Počas tohtoročnej aprílovej verejnej zbierky Deň narcisov zameranej na boj proti rakovine sa tento rok vyzbieralo 921 238 eur. „V Košiciach sme za jediný deň vyzbierali 52 288 eur,“ informovala novinárov zástupkyňa LPR Ľubica Slatina.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM