Správy Samospráva

Raši o modernizácii električkových tratí: Vítame každý podnet od občanov

Mesto Košice tvrdí, že spolu so zhotoviteľom prác, spoločnosťou EUROVIA SK, riešia podnety občanov ohľadom modernizovaných električkových tratí ihneď.

Ilustračný obrázok k článku Raši o modernizácii električkových tratí: Vítame každý podnet od občanov
Zdroj: TASR

„Primátora mesta Richarda Rašiho počas štvrtkového (15.12.) kontrolného dňa na stavbe druhej etapy modernizácie košických električkových tratí (MET) zaujímalo predovšetkým to, či práce pokračujú podľa harmonogramu. Stavbári ho opäť ubezpečili, že áno. Primátor spolu s vedením spoločnosti EUROVIA SK, a.s., Košice, ktorá je zhotoviteľom diela, začali ihneď priamo na stavbe riešiť podnet Košičana, ktorému sa nepáči, že stĺpy trakčného vedenia majú byť osadené na chodníku,“ informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Tento Košičan poukázal podľa jej slov na to, že kým na jednej strane pozdĺž trate kopú robotníci diery na nové stožiare v zeleni popri starých pôvodných stĺpoch, tak na druhej strane robia diery uprostred chodníka, i keď aj tam boli predtým stožiare umiestnené v zeleni. Pýta sa, či bolo nutné pristúpiť k takému kroku, či nové stĺpy nebudú prekážkou napríklad pre mamičky s kočíkmi, chodcov, cyklistov a pod.

„V súvislosti so stavbou vítame každý podnet od občanov. Už minulý týždeň zhotoviteľ stavby zareagoval promptne na jeden týkajúci sa výjazdu áut z parkoviska, kde občan sám aj navrhol vynikajúce riešenie problému,“ uviedol primátor Richard Raši.

„Aj v prípade stožiarov sme začali podnet riešiť okamžite. Pozemky, na ktorých boli pred desaťročiami osadené stožiare trakčného vedenia, respektíve verejného osvetlenia, nepatria mestu. Preto sme oslovili vlastníka pozemkov, aby sme sa s ním dohodli. Ak sa to podarí, žiadne stožiare na chodníkoch nebudú. A takto, aby sme v rámci našich možností vychádzali v ústrety širokej košickej verejnosti, chceme pokračovať na všetkých modernizovaných úsekoch električkových tratí, nielen na uliciach Zimná či Boženy Němcovej,“ tvrdí primátor.

Ako ďalej uviedla Šnajdárová, odborníci však v súvislosti s umiestnením stožiarov mimo chodníkov upozornili na to, že trakčné vedenie musí spĺňať predpísané technické normy.

„V prípade, ak zistia, že sa mimo chodníka nachádzajú nejaké inžinierske siete, stožiare tam osadiť nesmú. Róbert Šinály, generálny riaditeľ EUROVIA SK, a. s., informoval primátora, že na stavbe chcú robiť do 23. decembra, a v prípade vhodných klimatických podmienok sa opäť pustia do práce už 9. januára,“ dodala Šnajdárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM