Samospráva

Raši reaguje na kritiku parkovania v meste: Peniaze z pokút budú naše!

Už viac ako dva týždne funguje v Košiciach platené parkovanie v širšom centre. Podľa primátora, Richarda Rašiho, to prinieslo pozitívne výsledky, lebo miestni môžu odstaviť vozidlá pred domom bez problémov.

Ilustračný obrázok k článku Raši reaguje na kritiku parkovania v meste: Peniaze z pokút budú naše!
Zdroj: TASR

„Celá investícia súkromnej spoločnosti vo výške dvoch miliónov eur, ktorá nový parkovací systém buduje, teda 1500 nových parkovacích miest, parkomaty, bezpečnostné kamery na odstavných parkoviskách a podobne, sa stane po šiestich rokoch bezodplatne majetkom Košíc. Príjmy z pokút vybratých mestskou políciou budú výhradne našim príjmom, tak ako doteraz,“ uviedol R. Raši.

Čítajte tiež: Košice reagujú na nespokojnosť v meste: Občania rozhodnú o využití príjmov z parkovania

„Naše mesto sa pritom nebude musieť starať o údržbu a prevádzku parkovacieho systému a nových miest na tento účel. Naopak, bude investovať peniaze z parkovného späť do rezidentských lokalít podľa požiadaviek ich obyvateľov, napríklad na inštaláciu uzamykateľných kontajnerovísk, rekultiváciu zdevastovanej zelene a rozširovanie zelených plôch, na opravu chodníkov, skvalitnenie verejného osvetlenia, výstavbu ďalších detských ihrísk, športovísk a podobne,“ skonštatoval ďalej.

Po prvých mesiacoch fungovania nového systému a vyhodnotení pripomienok budú môcť všetko modifikovať tak, aby v prípade dostatočných parkovacích kapacít pre obyvateľov s trvalým pobytom, mohli odstavovať vozidlá aj iné špecifické skupiny, napríklad podnájomníci. Obyvatelia sa so svojimi podnetmi a pripomienkami, týkajúcimi sa spomenutej problematiky, môžu obrátiť na Magistrát mesta Košice.

Čítajte tiež: Parkovanie v Košiciach po novom v réžii EEI: Vieme, ako to bude v praxi fungovať!

Ako priznal, od schválenia dokumentov celý rok nikto z poslancov písomne ani iným spôsobom nedoručil svoje odborné pripomienky k pripravovanému systému regulovaného parkovania napriek tomu, že sa odsúhlasil poslancami a jasne zadefinoval.

„Ani Jaroslav Polaček, ktorý sa v súčasnosti štylizuje do pozície politického lídra oponentov, nemal odborné pripomienky a ani ich verejne neprezentoval. Naopak, spolitizoval túto tému takým spôsobom, že oponenti nového parkovacieho systému odmietajú o nej diskutovať v odbornej rovine a žiadajú, aby bola zrušená zmluva s prevádzkovateľom parkovacieho systému. Pritom veľmi dobre vie, čo by znamenalo odstúpenie od zmluvy – druhú kauzu Strelingstav a súdny spor s finančnými dôsledkami pre mesto Košice,“ uviedol R. Raši.

Čítajte tiež: Poslanec Polaček vyzval Rašiho: Odstúpte od zmluvy s EEI!

„Pán Polaček ako poslanec Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Sever na jeho zasadnutí 24. júna 2015 hlasoval aj za vypracovanie návrhov riešenia rezidentských lokalít pre Mestskú časť Košice – Sever. V súčasnosti, keď cíti vďaka podpore niektorých nespokojných občanov šancu, tak ide proti tomu, s čím súhlasil svojím hlasovaním. Snaží sa o využitie vážnej verejnej témy vo svoj osobný politický prospech a cielene šíri medzi ľuďmi negatívne emócie,“ zakončil.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM