Lenka Fedorová Samospráva

Referendum o spájaní mestských častí: Takto sa rozhodli Myslavčania

Myslavčania sa svoj názor o myšlienke primátora Richrada Rašiho zredukovať počet mestských častí rozhodli vyjadriť v miestnom referende. Výsledok mal byť pre politikov jasným odkazom.

Ilustračný obrázok k článku Referendum o spájaní mestských častí: Takto sa rozhodli Myslavčania
Zdroj: TASR

Nedávno sme vás v informovali o reakcii Myslavčanov na myšlienku primátora Richarda Rašiho spojiť niektoré mestské časti, nakoľko je to podľa jeho slov z hľadiska financií dlhodobo neudržateľný stav. Myslavčania tak svoj názor vyjadrili v referende, to však dopadlo neúspešne.

Neplatné referendum

30. apríla 2016 sa v mestskej časti Myslava konalo Referendum o spojení s inou mestskou časťou. To však nebolo platné, kvôli nízkej účasti voličov. Informovala o tom zapisovateľka komisie Viera Habinová. Z 1762 oprávnených voličov prišlo k urnám 718, čo značí len 40-percentnú účasť. Aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Referendová otázka znela: „Súhlasíte, aby Mestská časť Košice – Myslava zostala zachovaná v rámci mesta Košice, a to bez zmeny terajších hraníc a bez obmedzenia terajších kompetencií?“ Z celkového počtu 713 platných hlasov (päť bolo neplatných) hlasovalo za zachovanie súčasného stavu 400 voličov, proti bolo 13.

Výsledok referenda mal byť pokynom pre politikov

Referendum sa konalo na základe petície občanov a uznesenia miestneho zastupiteľstva v súvislosti s iniciatívou primátora Richarda Rašiho znížiť počet mestských častí. Košice ich majú 22, čo je na Slovensku najviac.

Podľa predsedu petičného výboru Karola Labaša petičný výbor očakával, že výsledkom referenda bude pokyn politikom, aby s Myslavou neexperimentovali, ale rešpektovali ju v terajšej podobe samostatnej mestskej časti. Kedysi samostatná obec Myslava má aktuálne zhruba 2100 obyvateľov.

K podobnému plebiscitu došlo vo februári v mestskej časti Džungľa. Referendum však bolo platné a drvivá väčšina sa vyjadrila proti spájaniu s inými mestskými časťami.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM